Να επαινείτε το παιδί σας, αρκεί να το κάνετε με τον σωστό τρόπο

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τον έπαινο, την ενθάρρυνση και την καλή κουβέντα, όχι μόνο όταν καταφέρνουν κάτι αλλά κι όταν προσπαθούν.

Νίκη Παπανικολάου
Να επαινείτε το παιδί σας, αρκεί να το κάνετε με τον σωστό τρόπο
Bigstock

Ο έπαινος, όταν χρησιμοποιείται σωστά, ωφελεί τα παιδιά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αλλά κυρίως τα κάνουν να νιώθουν σιγουριά καθώς αισθάνονται τον γονιό στο πλευρό τους κι όχι απέναντί τους.

Επίσης, αποτελεί έναυσμα να συνεχίσουν την προσπάθεια, να πιστέψουν στις ικανότητές τους και στον εαυτό τους.

'Ερευνα δείχνει πώς ο τρόπος που επαινούν οι ενήλικες ένα παιδί έχει σημαντικές συνέπειες στην επιτυχία των παιδιών σε μια δραστηριότητα.

Όταν λοιπόν θέλετε να επαινέσετε το παιδί σας, ας έχετε στο μυαλό σας τα ακόλουθα:

Αληθινός έπαινος

Ο έπαινος πρέπει να είναι ειλικρινής και εγκάρδιος. Τα κομπλιμέντα που δεν ευθυγραμμίζονται με την αντίληψη που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους τα θεωρούν ανειλικρινή. Είναι πιθανό να αγνοήσουν τέτοιους επαίνους, αναγνωρίζοντας την έλλειψη ειλικρίνειας.

Excited Mother Give High Five To Small Daughter Praise Child

Συγκεκριμένος έπαινος

Εστιάστε σε συγκεκριμένες πτυχές της απόδοσης του παιδιού ή περιγράψτε ποια συμπεριφορά οδήγησε σε καλά αποτελέσματα. Το να παρατηρείτε μικρά πράγματα σημαίνει ότι έχετε δώσει την απαιτούμενη προσοχή και νοιάζεστε.

Έπαινος για την προσπάθεια κι όχι μόνο για το επίτευγμα

Οι γονείς επιβραβεύουν συνήθως το αποτέλεσμα και σπάνια την προσπάθεια. Όμως, η προσπάθεια είναι μια ιδιότητα που όλοι έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε, πόσο μάλλον τα παιδιά τα οποία αν έχουν την κατάλληλη παρότρυνση ( ή κίνητρα) μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Όταν αντιμετωπίζουν την αποτυχία, πιστεύουν ότι έχουν αποτύχει επειδή δεν έχουν προσπαθήσει αρκετά. Η αποτυχία θα αποφευχθεί με περισσότερη εξάσκηση και σκληρή δουλειά.

Όχι έπαινος υπό όρους

Μια δήλωση όπως «Ξέρω ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα» συνήθως γίνεται με στόχο να ωθήσει το παιδί να προσπαθήσει περισσότερο, αλλά υποκρύπτει παράλληλα ένα είδος ελέγχου και χειραγώγησης. Τα παιδιά τότε θέτουν στόχους που είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν και αποφεύγουν δραστηριότητες που γνωρίζουν ότι δεν τα καταφέρουν τόσο καλά όσο θα ήθελαν οι γονείς τους. Με αυτό τον τρόπο όμως γίνονται λιγότερο δημιουργικά…

pos-tha-sas-akousei-to-paidi-sas.jpg

Επαινος που θα οικοδομήσει αξίες

Αν ο γονιός πει: «Μου άρεσε ο τρόπος που βοήθησες το φίλο/ τη φίλη σου. Της έδωσες χαρά», ή «σε ευχαριστώ που μάζεψες τα πράγματά σου τόσο γρήγορα. Σε ευχαριστώ που συνεργάστηκες». Με αυτό τον τρόπο οικοδομούνται αξίες και αυξάνεται η αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Είναι σημαντικό ο έπαινος να δίνεται με ειλικρινή τρόπο και να επικεντρώνεται στις προσπάθειες και τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού, παρακινώντας το να εξελίσσεται

Με πληροφορίες από parentingforbrain.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved