Χειροτεχνίες για παιδιά: Μάθετε στο παιδί σας την ώρα με αυτήν την εύκολη κατασκευή (vid)

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει πιο εύκολα την ώρα; Με μία χειροτεχνία!

Τα παιδιά αργούν να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου. Μέχρι και την ηλικία των δύο ετών, ένα παιδί γνωρίζει μόνο το παρόν.

Οι έννοιες όπως «σε λίγο» ή «αργότερα» γίνονται κατανοητές από το δεύτερο έτος και έπειτα, ενώ το «αύριο» και το «χθες» γίνονται αντιληπτά από παιδιά τριών ετών και πάνω.

Από ποια ηλικία αρχίζουν τα παιδιά να μαθαίνουν την ώρα;

Για τα παιδιά ηλικίας έξι-επτά ετών, ο χρόνος είναι πλέον κάτι απολύτως αντιληπτό. Τότε αρχίζουν να μαθαίνουν να διαβάζουν τους αριθμούς και είναι η ηλικία που μπορούν να μάθουν την ώρα χωρίς δυσκολίες.

Μπορούμε να το πετύχουμε ακόμα πιο εύκολα, φτιάχνοντας ένα χάρτινο αναλογικό ρολόι με τους δείκτες και τους αριθμούς. Δείτε πώς μπορείτε να το φτιάξετε εύκολα και με υλικά που ήδη έχετε σπίτι σας, στο βίντεο που ακολουθεί.



Πώς μαθαίνουμε στο παιδί μας την ώρα;

Υπάχρχουν δύο στάδια που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μάθουμε πιο εύκολα στο παιδί να διαβάζει την ώρα.

Το πρώτο περιλαμβάνει την εκμάθηση βασικών εννοιών όπως το δευτερόλεπτο, το λεπτό και η ώρα. Δείξτε του στο αναλογικό ρολόι που θα φτιάξετε ότι ένα λεπτό είναι όσο χρειάζεται ο μακρύς δείκτης, δηλαδή ο δείκτης των λεπτών, να κάνει έναν πλήρη κύκλο. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό σαν αίσθηση του χρόνου, πείτε του ότι ένα λεπτό είναι όσο κάνει να μετρήσει έξι φορές μέχρι το δέκα. Αντίστοιχα, δείξτε του στο αναλογικό ρολόι, ότι μία ώρα είναι όσο χρειάζεται ο λεπτοδείκτης να κάνει έναν ολόκληρο κύκλο, δηλαδή όσο διαρκεί περίπου μία βόλτα στο πάρκο. Για τα δευτερόλεπτα, τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς μπορείτε να του πείτε ότι είναι όσο διαρκεί να πει τη λέξη «ένα» ή «ουφ».

Το δεύτερο στάδιο είναι να το κάνετε να προσέχει κάποιες ιδιαίτερες ώρες που έχουν νόημα για την καθημερινή του ρουτίνα. Για παράδειγμα, ότι στις δώδεκα που και οι δύο δείκτες θα είναι ψηλά, είναι η ώρα του φαγητού.

Μετά από τα δύο αυτά στάδια, μπορείτε να εξηγήσετε στο μικρό σας πώς να διαβάζει την ώρα. Εξηγήστε του ότι πρώτα λέμε την ώρα και μετά τα λεπτά, ότι όταν ο μακρύς δείκτης είναι από την αριστερή πλευρά χρησιμοποιούμε το «παρά», ενώ όταν είναι από τη δεξιά το «και» και μιλήστε του για την έννοια του τετάρτου και του «και μισή».

Και μην ξεχνάτε, «επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Κάντε εξάσκηση με το μικρό σας ξανά και ξανά και δείτε την εκμάθηση της ώρας σαν παιχνίδι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved