28η Οκτωβρίου: Ελληνικές ταινίες που μπορείτε να δείτε σήμερα με τα παιδιά
- Το έπος του '40 μέσα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
- Ελληνικές ταινίες που μπορείτε να δείτε σήμερα με τα παιδιά.
81 χρόνια έχουν περάσει από τότε ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ιστορικό "ΟΧΙ" στους Ιταλούς. Ο Έλληνας δικάτορας αρνήθηκε στον Μπενίτο Μουσολίνι την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού που από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, μία απόφαση που καθόρισε το μέλλον των Ελλήνων. Η Ελλάδα "μπήκε" στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοκτε η 28η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στον σε όλους τους Έλληνες που με ηρωισμό πολέμησαν του Γερμανούς και τους συμμάχους τους.
Το έπος του '40 μέσα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου
Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, η κατοχή και η ελληνική αντίσταση ενέπνευσαν και πολλούς καλλιτέχνες του ελληνικού κινηματογράφου. Τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, όταν άνθιζε ο κινηματογράφος στην Ελλάδα, γυρίστηκαν πολλές ταινίες αφιερωμένες στο έπος του '40 με πρωταγωνιστές λαμπερά ονόματα της μεγάλης οθόνης, της εποχής εκείνης. Μεταξύ αυτών η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, η Ζωή Λάσκαρη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Κώστας Καζάκος, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης και ο Βασίλης Λογοθετίδης.
Ελληνικές ταινίες που μπορείτε να δείτε σήμερα με τα παιδιά
Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να μάθουν τα γεγονόντα και να εξοικειωθούν με το τότε περιβάλλον και τις συνθήκες μέσα από ελληνικές ταινίες για το έπος του '40 που μπορείτε να δείτε σήμερα παρέα.
Παρακάτω μερικές προτάσεις.
Το ξυπόλητο τάγμα (1956)
"Το Ξυπόλητο τάγμα" είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών και νέων αγοριών, ηλικίας 6 έως 26 ετών, που διώχθηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα παιδιά δημιουργούν ένα είδος ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και του μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της. Επίσης, με την εξυπνάδα και το θάρρος τους, κατάφερναν να βοηθούν και την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Άγγλους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τη μουσική για την συγκεκριμένη ταινία έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ήταν η πρώτη φορά που ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης έγραψε μουσική για κινηματογραφική ταινία.
Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
Η ταινία θεωρήθηκε υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής και μέχρι και το 1999 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία στον ελληνικό κινηματογράφο με τα περισσότερα εισιτήρια που είχαν κοπεί. Πρωταγωνιστές η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, οι οποίο υποδύονται δύο πατριώτες που λαμβάνουν μέρος στην Αντίσταση τα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
Πληροφορίες: wikipedia.org
Κονσέρτο για Πολυβόλα (1967)
Τζένη Καρέζη και Κώστας Καζάκος, στην πρώτη τους κινηματογραφική συνάντηση, υποδύονται δύο νέους που δίνουν τη δική τους μάχη ενάντια στους Γερμανούς.
Η Νίκη Βάρσου (Τζένη Καρέζη), μια πολιτική υπάλληλος στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, παραμονές του πολέμου του 1940, παραδίδει στρατιωτικά έγγραφα στους Ιταλούς, οι οποίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδελφού της, που τον κρατούν αιχμάλωτο. Η πράξη της αποκαλύπτεται και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά ο υποστράτηγος Καραγιαννόπουλος με το ψευδώνυμο Δαρείος (Μάνος Κατράκης) της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα, πλαστά όμως αυτή τη φορά. Μαζί της, όμως, μπλέκει και ο Αλέξης Θεοδώρου (Κώστας Καζάκος), ένας νεαρός λοχαγός πεζικού, που είναι ερωτευμένος μαζί της.
Όταν μια δήθεν κλοπή αποκαλύπτεται, ο λοχαγός δικάζεται ως υπαίτιος και καταδικάζεται σε θάνατο, μόνο που η εκτέλεσή του είναι εικονική, για να πειστούν οι Ιταλοί για το γνήσιο των πληροφοριών που προμηθεύονται, ενώ ο πόλεμος ξεσπάει.
Πληροφορίες: wikipedia.org
28η Οκτωβρίου ώρα 5.30 (1971)
Μία ακόμα ταινία εμπνευσμένη από την ηρωισμό των Ελλήνων και τα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Τη σκηνοθεσία έκανε ο Κώστας Καραγγιάννης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διάστημα που προβλήθηκε στους κινηματογράφος, η ταινία εκοψε συνολικά 321.543 εισιτήρια.
Η ταινία έχει γυριστεί στο χωριό Γαλάτιστα του Νομού Χαλκιδικής, αλλά η υπόθεση υποτίθεται ότι διαδραματίζεται σε ένα μικρό μακεδονικό χωρίο, τη Μικρή Λεύκα. Η κήρυξη του πολέμου βρίσκει τους κατοίκους τουσε γλέντι, όμως τα παλικάρια σταματούν αμέσως το χορό και ξεκινούν για τον πόλεμο.
Με την κατάρρευση του μετώπου, οι Γερμανοί μπαίνουν στο χωριό και ο διοικητής τους ο υπολοχαγός Βίλι Κνουτ (Λάκης Κομνηνός) μετατρέπει το κρατικό εργοστάσιο ξυλείας σε εργοστάσιο κατασκευής πολεμοφοδίων. Υποχρεώνει τους κατοίκους να δουλεύουν σ’ αυτό. Μέσα σε κλίμα βίας και τρομοκρατίας, το πνεύμα της αντίστασης φουντώνει, μέχρι που έρχεται η μέρα της απελευθέρωσης και μια νέα ζωή αρχίζει. Στυλοβάτες της αντίστασης υπήρξαν ο τρελόγερος Τρύφωνας Πλατανιάς (Φερνάντο Σάντσο), που στην πραγματικότητα ήταν ένας συνετός και ένθερμος πατριώτης, και ο γιος του Κυριάκος (Γιάννης Κατράνης) που είχε χάσει τα δύο πόδια του στο αλβανικό μέτωπο.
Πληροφορίες: wikipedia.org