Gingerbread Ηouse: Η ιστορία του, η συνταγή για να το φτιάξετε και εικόνες για να εμπνευστείτε

  • Η ιστορία του gingerbread
  • Gingerbread Man - Ο μπισκοτάνθρωπος (ένα παραμύθι για τα παιδιά)
  • Η πρώτη συνταγή για gingerbread houses
  • Η βασική συνταγή για να φτιάξετε Gingerbread μπισκότα
  • Σχέδια με χριστουγεννιάτικα σπιτάκια

Η ιστορία του gingerbread

Κανένα γλύκισμα δεν συμβολίζει τις γιορτές όπως το gingerbread στις πολλές του μορφές, όπως τα βρώσιμα σπιτάκια (gingerbread houses) και τα χριστουγεννιάτικα gingerbread cookies (μπισκότα). Στη μεσαιωνική Αγγλία, ο όρος gingerbread σήμαινε απλώς «διατηρημένο τζίντζερ» και δεν χρησιμοποιούσαν στα επιδόρπια μέχρι τον 15ο αιώνα. Ο όρος χρησιμοποιείται πλέον ευρέως για να περιγράψει οποιοδήποτε είδος γλυκιάς λιχουδιάς που συνδυάζει τζίντζερ με μέλι ή μελάσα.

Gingerbread Man - Ο μπισκοτάνθρωπος (ένα παραμύθι για τα παιδιά)



Μια από τις χαρακτηριστικές εορταστικές εικόνες είναι αυτή του «Μπισκοτάνθρωπου» (Gingerbread man). Η ανθρώπινη φιγούρα που μοιάζει με μικρού αγοριού παίρνει πολλές μορφές και μπορεί να γίνει μπισκότο, ζωγραφιά, στολίδι, παιχνίδι.

Ο Μπισκοτάνθρωπος μπορεί να παραμείνει χωρίς διακόσμηση, αλλά αυτό που ενθουσιάζει περισσότερο τα παιδιά στις γιορτές, είναι η διακόσμηση από χρωματιστό γλάσο και πολύχρωμα καραμελάκια.

Υπάρχει ένα παραμύθι για τον Μπισκοτάνθρωπο που περιγράφει τις περιπέτειες ενός ζωντανού μπισκότου-αγοριού, που το έφτιαξε μια γιαγιά σε ένα χωριό:

Εικόνα δημόσιου τομέα από το βιβλίο, What happened then stories (1918), σελίδα 122. Πηγή: Wikimedia Commons

«Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και η γιαγιά μια μέρα αποφάσισε να φτιάξει ένα μπισκότο σε σχήμα μικρού παιδιού. Μόλις το μπισκότο ψήθηκε και η γιαγιά το στόλισε, σαν να ξύπνησε από λήθαργο, άρχισε να τρέχει και πηδώντας από το παράθυρο άρχισε να φωνάζει «Μη με τρως». Το ηλικιωμένο ζευγάρι κυνήγησε το μπισκοτένιο αγόρι, αλλά δεν κατάφερε να το πιάσει. Στο δρόμο το μπισκοτανθρωπάκι συνάντησε ένα πεινασμένο γουρούνι που κυνηγώντας το του φώναξε: «Σταμάτα να σε φάω». Το ανθρωπάκι ανέπτυξε ταχύτητα και του ξέφυγε. Στη συνέχεια συνάντησε μια πεινασμένη αγελάδα και μετά ένα πεινασμένο άλογο που και τα δύο ζώα του φώναζαν: «Σταμάτα! Θέλω να σε φάω». Το μπισκοτοανθρωπάκι έτρεχε ακόμη πιο γρήγορα, ώσπου έφτασε μπροστά σε ένα ποτάμι. Κατάλαβε τότε ότι δεν μπορούσε να κολυμπήσει για να περάσει απέναντι, καθ' ότι θα μούλιαζε και θα πέθαινε. Μια πονηρή αλεπού που ήθελε να το φάει προσποιούμενη την καλόψυχη και την ευγενική προσφέρθηκε να το βάλει στο κεφάλι της για να διασχίσουν μαζί το ποτάμι ώστε να μη βραχεί. Φτάνοντας στην απέναντι όχθη η αλεπού πραγματοποίησε το σχέδιό της: Με ένα τίναγμα του κεφαλιού της πετάχτηκε ψηλά το μπισκοτανθρωπάκι καταλήγοντας στο στόμα της».

Η πρώτη συνταγή για gingerbread houses

Σύμφωνα με τη Rhonda Massingham Hart, η πρώτη γνωστή συνταγή για gingerbread ήρθε από την Ελλάδα το 2400 π.Χ. Οι κινεζικές συνταγές αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 10ου αιώνα και μέχρι τον ύστερο Μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι είχαν τη δική τους εκδοχή. Τα σκληρά μπισκότα, μερικές φορές επιχρυσωμένα με φύλλα χρυσού και σχήμα ζώων και βασιλιάδων, ήταν βασικά στις μεσαιωνικές εκθέσεις στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α' πιστώνεται με την ιδέα να διακοσμήσει τα μπισκότα με αυτόν τον τρόπο, αφού έφτιαξε μερικά ώστε να μοιάζουν με τους αξιωματούχους που επισκέπτονταν την αυλή της.

Τα Gingerbread Houses δημιουργήθηκαν στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Τα περίτεχνα σπίτια με τοίχους από μπισκότα, διακοσμημένα με αλουμινόχαρτο εκτός από φύλλα χρυσού, συνδέθηκαν με την παράδοση των Χριστουγέννων. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε όταν οι αδελφοί Γκριμ έγραψαν την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ, στην οποία οι κύριοι χαρακτήρες πέφτουν πάνω σε ένα σπίτι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από λιχουδιές βαθιά μέσα στο δάσος. Δεν είναι σαφές εάν τα σπίτια με gingerbread ήταν αποτέλεσμα του δημοφιλούς παραμυθιού ή το αντίστροφο.

Εικόνα δημόσιου τομέα από το βιβλίο, Dramatic Reader For Lower Grades, του Florence Holbrook, Copyright 1911, σελίδα 118. Πηγή: Wikimedia Commons

Η βασική συνταγή για να φτιάξετε Gingerbread μπισκότα

Υλικά:

  • 3-1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2-1/2 κ.τ.γ ginger σε σκόνη
  • 1 κ.τ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 κ.τ.γ τριμμένη κανέλα
  • 1/2 κ.τ.γ φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 tsp. κ.τ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/4 κ.τ.γ μαγειρικό αλάτι
  • 1/2 κούπα μαλακό ανάλατο βούτυρο
  • 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 μεγάλο αβγό
  • 3/4 κούπα μελάσα
  • 1 κ.τ.σ ξύσμα πορτοκαλιού

Πώς θα τα φτιάξετε:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το τζίντζερ, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το αλάτι.

Στο μίξερ ανακατέψτε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχι να αφρατέψει (περίπου 2 λεπτά). Προσθέστε το αβγό στο μείγμα και συνεχίστε το χτύπημα με το μίξερ. Έπειτα προσθέστε τη μελάσα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανά διαστήματα με μια σπάτουλα, καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου και συνεχίστε το ανακάτεμα με το μίξερ.

Σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε σιγά σιγά τα στερεά υλικά που βάλατε αρχικά σε ένα χωριστό μπολ και συνεχίστε το ανακάτεμα. Μόλις έχετε μια κολλώδη ζύμη, την αφαιρείτε και τη βάζετε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλές που πρώτα θα έχετε αλευρώσει.

Με έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη και με σχέδια μπισκότων φτιάξτε τα μπισκότα σας. Αν πάλι θέλετε να φτιάξετε σπιτάκια, δεν έχετε παρά να σχεδιάσετε όλες τις πλευρές στις σωστές διαστάσεις. (δείτε το πατρον που ακολουθεί)

πηγή φωτογραφίας: pastry-workshop.com

Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου και μόλις είναι έτοιμα, αφήστε τα να κρυώσουν καλά πριν τα διακοσμήσετε.

Σχέδια με χριστουγεννιάτικα σπιτάκια



Εμάς εδώ στο Mothersblog.gr δεν μας αρέσει μόνο να τα φτιάχνουμε αλλά και να τα βλέπουμε, γι' αυτό και βρήκαμε τα πιο εντυπωσιακά gingerbread houses και σας τα παρουσιάζουμε στη gallery που ακολουθεί.

Είτε πιάνουν τα χέρια σας, είτε όχι, αξίζει να φτιάξετε μερικά gingerbread σπιτάκια με τα παιδιά σας.

πηγές: wikipedia.org / pbs.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved