10 + 1 facts για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

plus 2 facts για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι (2024).

10 + 1 facts για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Bigstock

Σας αρέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Αν ναι, τότε δεν έχετε παρά να μάθετε και στα παιδιά σας να τους λατρεύουν, μιλώντας για την ιστορία τους και μαθαίνοντας κάποια facts που ίσως και εσείς να μην γνωρίζετε.

*Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου και τελειώνουν στις 11 Αυγούστου.

Facts για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ίσως να μην γνωρίζετε

olympiakoi-agones-parisi.jpg

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 776 π.Χ.

Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας (οι άλλοι ήταν τα Πύθια, Νέμεα, και Ίσθμια). Διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ. Τα αγωνίσματα ήταν: πάλη, πυγμαχία, αγώνες δρόμου, παγκράτιο, πένταθλο και ιππικοί αγώνες.

Καταργήθηκαν το 392 π.Χ και για 1.500 χρόνια

To 392 π.Χ, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος της χριστιανικής πλέον Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, απαγόρευσε τη διεξαγωγή όλων των παγανιστικών εορτών, μαζί και των Ολυμπιακών αγώνων. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένοι αγώνες διατηρήθηκαν για κάποιο ακόμα σύντομο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Από το 1896 και χάρη στον Βαρώνο Πιερ Ντε Κουπερτέν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν διεθνείς και αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες.

Η Ολυμπιακή δάδα είναι μια υπενθύμιση της ελληνικής καταγωγής των Αγώνων

Στην αρχαιότητα, μια φλόγα έκαιγε σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων ως φόρο τιμής στη θεά, Εστία. Από το 1928, αυτή η παράδοση συνεχίστηκε και στους σύγχρονους Αγώνες. Η φλόγα καίει σε μια ειδική δάδα αντι για βωμό.

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα από τα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος με οικουμενική απήχηση και σημασία. Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Στάδιο, η πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά το ταξίδι της. Ακολουθεί λαμπαδηδρομία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πριν παραδοθεί η ιερή φλόγα στους εκπροσώπους της διοργανώτριας χώρας, ώστε να φτάσει στον τελικό της προορισμό, στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων.

Δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι πρώτοι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν μόλις 14 συμμετέχουσες χώρες

Ομάδες από 11 ευρωπαϊκές χώρες αρχικά ενώθηκαν με εκείνες της Αυστραλίας, της Χιλής και των ΗΠΑ στην πρώτη διοργανώτρια πόλη, την Αθήνα. Τώρα, περισσότερες από 200 χώρες διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε χρόνο!

Το Ολυμπιακό σύμβολο σχεδιάστηκε για να περιλαμβάνει όλους

Οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1913, από ένα σχέδιο του σύγχρονου ιδρυτή των Αγώνων - τον βαρόνο Pierre de Coubertin! Τα πέντε χρώματα τους (μαζί με το λευκό φόντο) αντιπροσωπεύουν όλα τα κράτη της γης αφού τουλάχιστον ένα από αυτά (τα χρώματα της σημαίας) περιέχεται στη σημαία κάθε χώρας του κόσμου.

Ο ίδιος είχε δηλώσει στην έκδοση του περιοδικού Olympique για τον Αύγουστο 1913:

«... τα έξι συνδυασμένα μεταξύ τους χρώματα [συμπεριλαμβανομένου του λευκού υπόβαθρου της σημαίας] με αυτό το τρόπο αναπαράγουν τα χρώματα κάθε χώρας χωρίς εξαίρεση. Το μπλε και το κίτρινο της Σουηδίας, το μπλε και το λευκό της Ελλάδας, τις τρίχρωμες σημαίες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Περιλαμβάνονται επίσης το κίτρινο και το κόκκινο της Ισπανίας, οι πρωτοποριακές σημαίες της Βραζιλίας και της Αυστραλίας, καθώς και αυτές της αρχαίας Ιαπωνίας και της σύγχρονης Κίνας. Αυτό είναι πραγματικά ένα διεθνές έμβλημα».

Η ιστιοπλοΐα με μηχανοκίνητο σκάφος, το αερόστατο και η διελκυστίνδα ήταν όλα ολυμπιακά αθλήματα

Με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικά αθλήματα ψηφίζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάποια εξαφανίζονται και μετά επιστρέφουν (όπως το γκολφ ή το ράγκμπι), ενώ άλλα (όπως το τρέξιμο με ελάφια) φεύγουν από τη μόδα για πάντα.

Γνωρίζατε ότι φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι φιλοξενούν τέσσερα νέα αγωνίσματα, το breakdancing, το surfing, το skateboard και την αναρρίχηση;

Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1924, σε διαφορετική πόλη από τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Στην αρχή, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα την ίδια χρονιά με τους Θερινούς, αλλά οι διοργανωτές σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ήταν πιο λογικό να διεξάγονται σε διαφορετικά χρόνια! Ως αποτέλεσμα, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται τώρα δύο χρόνια μετά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 1921-1948, συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και καλλιτέχνες

Μέσα σε αυτές τις χρονιές συμμετείχαν ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες, συγγραφείς και μουσικοί! Διαγωνίστηκαν για να κερδίσουν ένα ολυμπιακό μετάλλιο δημιουργώντας έργα τέχνης.

Θα κλάψετε: Αν τα παιδιά συμμετείχαν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς, θα ήταν κάπως έτσι (vid)

Μέχρι το 1912, τα Ολυμπιακά μετάλλια πρώτης θέσης κατασκευάζονταν από συμπαγή χρυσό

Πλέον τα μετάλλια των πρώτων αθλητών δεν κατασκευάζονται από συμπαγές χρυσό. Για την ακρίβεια έχουν μόνο 6 γραμμάρια χρυσού.

Τι πρωτότυπο θα έχουν τα μετάλλια που θα δοθούν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι; Θα περιέχουν ένα κομμάτι αυθεντικού σιδήρου από τον Πύργο του Άιφελ - ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Παρισιού. Τέλειο;

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αθλητική δόξα, αλλά και με τη φιλία

Ενώ το ανταγωνιστικό πνεύμα είναι σημαντικό, οι Αγώνες αφορούν επίσης τη διεθνή συνεργασία και τη φιλία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ανθρώπους από χώρες σε όλο τον κόσμο να συναντηθούν και να γνωριστούν! Για τις 16 ημέρες αγώνων, αθλητές από όλα τα αθλήματα, τις θρησκείες, τις εθνικότητες και τους πολιτισμούς ζουν και εργάζονται μαζί – και συχνά φεύγουν ως καλοί φίλοι.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος γράφτηκε το 1896 από τον Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά

Ο Ολυμπιακός Ύμνος γράφτηκε το 1896 από τον Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον μουσουργό Σπύρο Σαμάρα. Ανακρούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) τον αναγνώρισε οριστικά σαν Ολυμπιακό σύμβολο το 1958 στην 55η Σύνοδό της στο Τόκυο.

«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ Πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού κατέβα, φανερώσου, κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού. Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, στον ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί. Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός και τρέχει στον ναό εδώ προσκυνητής σου, αρχαίον πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός».

με πληροφορίες από το natgeokids.com / wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved