6 τρόποι να αγαπήσουν τα παιδιά το Halloween

Μαργαρίτα Νικολάου
Bigstock

Κάποια παιδιά λατρεύουν τις αράχνες, τα τέρατα και τα ζόμπι ενώ κάποια άλλα τρομάζουν και αγχώνονται. Ακολουθούν tips που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το Halloween.

Το Halloween μπορεί να είναι μια διασκεδαστική, εορταστική περίοδος για ορισμένες οικογένειες - γεμάτη με κοστούμια, διακοσμήσεις και γλυκά- όμως για κάποια μικρότερα ή πιο ευαίσθητα παιδιά, η τρομακτική φύση της συγκεκριμένης γιορτής μπορεί να τα αγχώνει και να τα τρομάζει.

Αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απολαύσουν το Halloween χωρίς φόβο ακολουθούν έξι χρήσιμες συμβουλές. Τι να κάνετε ως γονείς;

Τρόποι να γιορτάσετε το Halloween με τα παιδιά σας

Προετοιμαστείτε για το Halloween από νωρίς

Για ορισμένα παιδιά η τρομακτική διακόσμηση, οι κολοκύθες, οι αράχνες και ό,τι σχετίζεται με το Halloween μπορεί να τα αγχώσει. Για να τα βοηθήσετε μιλήστε τους για αυτή την ξενόφερτη γιορτή και κάντε τα να νιώσουν άνετα με όλα όσα τη χαρακτηρίζουν.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και δείξτε στα παιδιά σας μερικές χαρούμενες φιγούρες που θα τα κάνει να νιώσουν όμορφα. Διαβάστε βιβλία, εκτυπώστε χρωμοσελίδες και φτιάξτε γλυκά που θα τα κάνουν να χαρούν και να διασκεδάζουν. Εξηγήστε τους ότι είναι μια γιορτή σαν τις Απόκριες και ότι μπορούν να διαλέξουν οποιοδήποτε κοστούμι για να διαλέξουν ακόμη και για να πάνε στο σουπερμάρκετ.

Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που μπορεί να λατρεύουν αυτή τη γιορτή και περιμένουν πώς και πώς να φορέσουν την τρομακτική τους στολή, μάσκα ή να μασκαρευτούν σαν ζόμπι, σκεφτείτε να αφήσετε το μικρότερο παιδί σας να παίξει με τη μάσκα του αδελφού του ή να το βοηθήσει να ντυθεί ή να μακιγιαριστεί όπως και εκείνος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα μικρότερα παιδιά να καταλάβουν καλύτερα ότι τίποτε από όλα αυτά που μπορεί να φοβούνται δεν είναι αληθινό.

Αναγνωρίστε τους φόβους του παιδιού σας

Αν βλέπετε το παιδί σας να αντιδρά με φόβο σε όλα όσα χαρακτηρίζουν το Halloween φροντίστε να αναγνωρίσετε και να κατονομάσετε τους φόβους του. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει που φοβάται, ότι καταλαβαίνετε απόλυτα τους λόγους που το κάνουν να νιώθει νευρικότητα, άγχος και φόβο και δείξτε του ότι αναγνωρίζετε όλα όσα νιώθει.

Τέλος δείξτε του ότι τίποτε από όλα αυτά δεν είναι πραγματικό.

Halloween, παιχνίδι φαντασίας και τρόμου

Διαλέξτε διασκεδαστικά κοστούμια και λιγότερο τρομακτική διακόσμηση για το σπίτι

Αν θέλει να ντυθεί με τη στολή της πριγκίπισσας η κόρη σας ή ως Deadpool ο γιος σας, δεν υπάρχει λόγος να αρνηθείτε. Δεν λατρεύουν όλα τα παιδιά τα ζόμπι και τα τέρατα.

Σε ό,τι έχει να κάνει τώρα με τη διακόσμηση του σπιτιού σας, προτιμήστε τις κολοκύθες, τα φαντασματάκια και τις αράχνες που θα φτιάξετε με χαρτόνι.

Δείτε ταινίες

Υπάρχουν υπέροχες ταινίες που θα μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τους φόβους τους και φυσικά να απολαύσουν αυτή την περίοδο.

Σκαλίστε κολοκύθες

Αν λατρεύουμε ένα πράγμα σε αυτή τη γιορτή δεν είναι άλλο από το σκάλισμα κολοκύθας. Δεν υπάρχει λόγος να διακοσμήσετε το σπίτι σας με τέρατα, ζόμπι και αράχνες αν το παιδί σας δείχνει να φοβάται αρκετά. Αρκεστείτε στο σκάλισμα κολοκύθας, τις χειροτεχνίες και τις χρωμοσελίδες.

Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει κάποιους από τους φόβους του για το Halloween, αλλά μην το παρακάνετε

Καθ' όλη τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων, παρακολουθήστε τις αντιδράσεις του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του, αλλά η υπερβολή μπορεί να προκαλέσει άγχος που μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι χειρότερο. Αν καταλάβετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται με αυτή την ξενόφερτη γιορτή -που δεν υπάρχει λόγος και να την γιορτάσετε- δεν έχετε παρά να εγκαταλείψετε την ιδέα του εορτασμού και να δοκιμάσετε την επόμενη χρονιά.

Πώς θα σκαλίσετε κολοκύθα (βήμα-βήμα)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved