Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για να δηλώσω τη γέννηση του παιδιού μου;
Η γέννηση ενός παιδιού φέρνει πάντα ευτυχία. Τις επόμενες μέρες όμως θα έρθετε αντιμέτωπες με την γραφειοκρατία η οποία και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν σας αφήνει στην ησυχία σας!
H νομοθεσία ορίζει ότι κάθε γέννηση που λαμβάνει χώρα στα γεωγραφικά-διοικητικά όρια ενός δήμου πρέπει να αναφέρεται/δηλώνεται στο ληξιαρχείο του οικείου δήμου.
Υπάρχει, μάλιστα, συγκεκριμένη προθεσμία για τη δήλωση της γέννησης, μετά την παρέλευση της οποίας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης, όπως λέγεται. Η καταβολή γίνεται σε παράβολο Δημοσίου, το οποίο παίρνετε από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).
Η δήλωση πρέπει να γίνει σε διάστημα 10 ημερών από τον τοκετό, αλλιώς επιβαρύνεστε με πρόστιμο ύψους 4,40 ευρώ αν δηλώσετε τη γέννηση του παιδιού μέσα σε τρεις μήνες από τον τοκετό και 13,50 ευρώ εάν πάτε στο οικείο ληξιαρχείο έπειτα από τους τρεις πρώτους μήνες – μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση θα επιβαρυνθείτε και με 20% τέλος (ΟΓΑ).
Ο νόμος ορίζει ότι υπόχρεοι για τη δήλωση γέννησης είναι ο πατέρας, ο γιατρός, η μαία, η μητέρα αλλά και κάθε τρίτος που αποδεδειγμένα βρισκόταν μπροστά στον τοκετό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, βέβαια, ο δηλών είναι ο πατέρας, ο οποίος συνήθως έχει και περισσότερο χρόνο σε σχέση με τη μητέρα για να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα.
Τα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέλθει κάποιος στο ληξιαρχείο, συγκεκριμένα στο Τμήμα Γεννήσεων (σε ορισμένα ληξιαρχεία είναι κοινό το Τμήμα Γεννήσεων και Βαπτίσεων), είναι:
-το πιστοποιητικό του γυναικολόγου-μαιευτήρα, το οποίο βεβαιώνει πότε και πού έλαβε χώρα ο τοκετός
-αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής του προσώπου που κάνει τη δήλωση
-αίτηση η οποία δίδεται από το οικείο ληξιαρχείο
-υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης του προαναφερθέντος πιστοποιητικού από τον μαιευτήρα.
Σε ό,τι αφορά ορισμένα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια της πρωτεύουσας πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι όλη η γραφειοκρατία που ακολουθεί τη γέννηση απλοποιείται σημαντικά καθώς λειτουργεί παράρτημα ληξιαρχείου εντός αυτών.
Έτσι, στο ΜΗΤΕΡΑ και το ΙΑΣΩ, που βρίσκονται στον Δήμο Αμαρουσίου, λειτουργεί εργάσιμες ημέρες και ώρες παράρτημα του οικείου ληξιαρχείου. Οι τοκετοί σε όλα τα άλλα μαιευτήρια που βρίσκονται στην περιοχή της πρωτεύουσας, όπου σημειωτέον γίνονται και οι περισσότερες γεννήσεις της χώρας, δηλώνονται στο ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων (Μητροπόλεως 60, τηλ. 210 32 40 541). Εκεί πρέπει να προσέλθουν δηλαδή οι γονείς των παιδιών που γεννιούνται στα μαιευτήρια «Αλεξάνδρα», «Έλενα Βενιζέλου», «Αρεταίειο». Αναλόγως, οι γεννήσεις στο ΡΕΑ δηλώνονται στο παράρτημα του ληξιαρχείου Φαλήρου.