Βασικοί κανόνες για να αποφύγετε τα ατυχήματα των παιδιών στο σπίτι!
Με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη σήμερα στην τετράχρονη κόρη μου,σπίτι μας και μπροστά στα μάτια μου, σκέφτηκα ένα θέμα που ποτέ δεν είχα διαβάσει κάπου και ποτέ δεν με είχε προετοιμάσει για ένα ατύχημα στο σπίτι.
Την είχα στο κρεβάτι μας επειδή ήταν άρρωστη. Παραμιλούσε το βράδυ στον ύπνο της απο τον πυρετό καθώς είναι άρρωστη και με τον σύζυγό μου την πήραμε κοντά μας να την ελέγχουμε καλύτερα. Ο άντρας μου έφυγε στις 6.30 για δουλειά. Κατά τις 7 ακούω ένα ΓΔΟΥΠ. Η μικρή μου έπεσε απο το κρεβάτι με το κεφάλι. Το πιο επικίνδυνο απο όλα; Το κρεβάτι μου είναι ψηλό έχει 2 στρώματα. Πριν προλάβω να κάνω οτιδήποτε είχε πέσει στο πάτωμα. Πετάχτηκα και την πήρα αγκαλιά. Δεν έκλαιγε περισσότερο τρόμαξε. Εμένα μου κόπηκαν τα πόδια. Αποτέλεσμα όλου αυτού, ένα μικρό αιμάτωμα στο χειλάκι της.
Οι ερωτήσεις μέσα στο κεφάλι μου πολλές. Γιατί σε εμένα; Ευτυχώς που δεν γύρισε κανέναν αυχένα. Μα πως έπεσε αφού 4 μαξιλάρια υπήρχαν δίπλα της στην άκρη; Γιατί δεν ήταν κοντά μου ώστε να την νιώσω; Γιατί κοιμόμουν; Παρόλο που κοιμάται και μόνη της στο κρεβάτι μας μερικές φορές δεν έχει πέσει ποτέ, γιατί έπεσε; Έφταιγα;
Μετά απο αυτό το γεγονός ποτέ δεν είχα δει το σπίτι μας ως μια παγίδα, τώρα βλέπω τα πάντα και σκέφτομαι ενδεχόμενα γεγονότα. Τρόμαξα πολύ. Πιστεύω επειδή ήταν και η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα ατύχημα σπίτι μας, η αντίδρασή μου είναι υπερβολική, θα μου περάσει αρκεί να έχω τα μάτια μου δεκατέσσερα.
Απο έρευνα που έκανα διαπίστωσα πως τα ατυχήματα στο σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο είναι απο τα συνηθέστερα τελικά, ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων. Δυστυχώς, πολύ συχνά τα ατυχήματα αυτά συμβαίνουν με παρουσία κάποιου ενήλικα, ώστε η κυριότερη αιτία τους να θεωρείται η αμέλεια των ενηλίκων. Κάθε σπίτι μοιάζει με μικρό εργοστάσιο που καθημερινά κρύβει πολλούς κινδύνους για τα παιδιά. Οι πιο συνηθισμένοι χώροι όπου συμβαίνουν ατυχήματα στο σπίτι είναι η κουζίνα, που κρύβονται οι πιο μεγάλες παγίδες, το μπάνιο, το υπνοδωμάτιο και ακολουθούν η βεράντα και η αυλή όπου υπάρχει.
Γενικές οδηγίες προς αποφυγή ατυχημάτων:
1) Μην εγκαταλείπετε ποτέ μόνο του το παιδί στο σπίτι ή σε επικίνδυνα σημεία μέσα και έξω χωρίς την παρουσία ενήλικα.
2) Φροντίστε να υπάρχει μέσα και έξω απο το σπίτι ο κατάλληλος φωτισμός όπου είναι απαραίτητος, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά.
3) Απομακρύνετε όλα τα επικίνδυνα παιχνίδια απο το σπίτι και μην αφήνετε ποτέ επικίνδυνα πράγματα στα χέρια των παιδιών έστω και για λίγο.
4) Ποτέ μην αφήνετε ένα ζεστό μάτι στην κουζίνα ακάλυπτο και ποτέ μην έχετε χερούλια απο τηγάνια και κατσαρόλες προς την έξω μεριά.
5) Να αποθηκεύετε το σίδερο που σιδερώνετε αλλά να καλύπτετε και όλες τις πρίζες.
6) Καλύψτε τις γωνίες απο αιχμηρά έπιπλα στο σπίτι.
7) Ασφαλίστε σκάλες που ενδεχομένως να υπάρχουν στο σπίτι. να μην μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν όποτε θέλουν.
8) Να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας, βάλτε τα απορρυπαντικά σε ασφαλισμένο ντουλάπι και μην αφήνετε το κορδόνι απο τα στόρια και τα ρόμαν σας να κρέμονται.
9) Απομακρύνεται καρέκλες και τραπέζια που μπορεί να υπάρχουν κοντά σε παράθυρα και μπαλκόνια.
10) Όσοι έχετε όπλα κρατήστε τα μακριά απο τα παιδιά, βάλτε τα σε ασφαλές σημείο ώστε να μην έχουν πρόσβαση. Φροντίζετε πάντα να είναι αφοπλισμένο και φυλάξτε σφαίρες, φυσίγγια και μπαρούτι σε άλλο σημείο σίγουρο.