Αποτρίχωση: Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία;
Εσείς πιστεύετε ότι είναι ακόμη νωρίς, η μικρή σας όμως επιμένει. Τι κάνετε τότε λοιπόν; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για αποτρίχωση; Είναι τα εννιά πολύ νωρίς; Είναι τα 12 πολύ αργά; Η αποτρίχωση καλό είναι να ξεκινήσει με την έναρξη της περιόδου. Σε περιπτώσεις εξάλλου,που τα κορίτσια έχουν έντονη τριχοφυΐα πριν ξεκινήσουν οποιασδήποτε μεθόδο αποτρίχωσης, συνιστάται επίσκεψη σε παιδοενδοκρινολόγο.
Το πόσο άνετα νιώθει η μικρή σας με την εικόνα του σώματός της είναι κάτι που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη. Καθώς το παιδάκι μεγαλώνει, η εικόνα που έχει για το σώμα του αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Αν το παιδί σας είναι αρκετά μελαχρινό, με την έναρξη της περιόδου, μπορεί η τριχοφυια να γίνει εντονότερη και να το κάνει να νιώσει αμήχανα, περίεργα, ακόμη και ντροπή, κυρίως επειδή ξαφνικά αισθάνεται ότι διαφέρει από τα παιδιά της ηλικίας του. Το πρόβλημα και η ανάγκη για αποτρίχωση μπορεί να γίνει πιο έντονο το καλοκαίρι, καθώς σορτσάκια, μαγιό και φούστες εκθέτουν τα πόδια, σε σημείο που μπορεί να κάνει την μικρή σας να σκέφτεται πως όλοι την κοιτούν έπειδή έχει τρίχες στα πόδια!
Το να χειριστείτε ως γονείς το ζήτημα της αποτρίχωσης είναι μια ειδική πρόκληση. Κάποιες φορές η μικρή μπορεί να επιμένει κυρίως για λόγους συναγωνισμού με τα άλλα συνομήλικα κορίτσια χωρίς να υπάρχει αληθινή ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να της εξηγήσετε το πόσο τυχερή είναι, επειδή για παράδειγμα το ξανθό χνούδι δεν φαίνεται τόσο έντονα, έτσι δεν χρειάζεται να μπει στην διαδικασία του κάθε λίγο και λιγάκι να ξυρίζει- αποτριχώνει τα πόδια ή το μουστάκι της. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να αποθαρρύνετε το παιδί σας. Είναι σημαντικό το παιδί να νιώσει ότι είστε δίπλα του και ότι μπορείτε να του λύσετε οποιαδήποτε απορία.
Στην πράξη τι κάνετε;
1) Εξηγήστε ότι αν ξεκινήσει να ξυρίζει τα πόδια της, θα πρέπει να γίνεται συνέχεια καθώς η τρίχα αγριεύει και το δέρμα ερεθίζεται.
2) Διαπραγματευτείτε το ζήτημα. Αν θεωρείτε ότι είναι μικρή για αποτρίχωση ή ότι η επιμονή της είναι υπερβολική, εξηγήστε τους λόγους χωρίς να λέτε ένα αυθαίρετο «όχι» συνέχεια. Αν πάλι δείτε ότι η τριχοφυΐα μετατρέπετε σε καθημερινή συζήτηση τότε ίσως είναι καιρός να σεβαστείτε την επιθυμία του παιδιού σας.
3) Δώστε της υποστήριξη. Μιλάμε για το σώμα του παιδιού σας, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφασή σας μπορεί να επηρεάσει το πως βλέπει και νιώθει για τον εαυτό του. Αν πάλι επιμένετε στην άρνηση, προτιμήστε να αφήσετε το θέμα ανοιχτό λέγοντας, « Όχι δεν θέλω να ξυρίσεις τα πόδια σου, όμως μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε το θέμα σε έναν μήνα».
4) Αν πείτε το πολυπόθητο «Ναι» να ξεκινήσει αποτρίχωση , πρέπει να της αναφέρετε τις επιλογές που έχει, όπως για παράδειγμα ξυράφι, χαλάουα, λέιζερ, αποτριχωτική κρέμα, κερί!
5) Ξεκινήστε σταδιακά. Επισκεφθείτε μια αισθητικό για να την βοηθήσει στο αραιώμα των φρύδιων ή να κάνει αποτρίχωση στην περιοχή της μασχάλης. Έτσι θα κάνετε το κοριτσάκι σας να νιώσει καλύτερα και με αυτό τον τρόπο θα «τρενάρετε» για λίγο το θέμα «αποτρίχωση» λέγοντάς της πως: « Φέτος θα ξεκινήσουμε μ'αυτά και του χρόνου θα κάνουμε τα πόδια»!