Τι είναι η ρινορραγία και πώς θα την αντιμετωπίσετε. (αναλυτικές οδηγίες)

Το εσωτερικό της μύτης είναι ίσως ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος. Περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία για διάφορους λόγους μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν αιμορραγία.

Η αιμορραγία από τη μύτη είναι συχνή σε παιδιά 4 έως 10 χρονών και δικαιολογημένα προκαλεί φόβο και πανικό τόσο στους γονείς όσο και στο παιδί. Η ρινορραγία μπορεί να συμβεί είτε γιατί το παιδί σκάλισε τη μύτη του, είτε γιατί χτύπησε στο σημείο αυτό κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, είτε γιατί φταρνίστηκε πολλές συνεχόμενες φορές, είτε γιατί μπορεί να έχει υψηλό πυρετό. Σε πολλές περιπτώσεις, η μύτη ενός παιδιού μπορεί να ανοίξει ακόμη και από το πολύ κλάμα. Αυτά τα παιδικά ξεσπάσματα, ανεβάζουν την πίεση με αποτέλεσμα κάποια αγγεία που είναι ευαίσθητα να σπάνε.

Η ρινορραγία διακρίνεται σε πρόσθια και οπίσθια. Στην πρόσθια ρινορραγία η αιμορραγία προέρχεται από το μπροστινό μέρος της μύτης και το αίμα ρέει από το ένα ή και από τα δύο ρουθούνια. Στην πρόσθια αιμορραγία το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ηρεμήσετε, να αναπνέετε από το στόμα και να κλείνετε με τα δάχτυλά σας πιεστικά τα ρουθούνια σας για 2-3 λεπτά.

Σκύψτε το κεφάλι προς τα μπροστά και όχι το αντίθετο. Ακόμη μπορείτε να βάλετε μια γάζα κάτω από το άνω χείλος και να τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες πάνω από τη μύτη σας.

Αν παρ' όλα αυτά η αιμορραγία δε σταματήσει, φυσήξτε δυνατά από το ρουθούνι το οποίο αιμορραγεί, για να διώξετε τυχόν ξένα σώματα και πήγματα αίματος. Έχοντας φτιάξει ένα βαμβάκι σε σχήμα και μέγεθος στυλό, (το οποίο εμποτίζεται με οξυζενέ), το εισάγετε όλο στο ρουθούνι, ώστε να κλείσει ερμητικά. Αυτό ονομάζεται πρόσθιος επιπωματισμός. Η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει και η αφαίρεση του βαμβακιού γίνεται έπειτα από 6 ώρες.

*Στα παιδιά το βαμβάκι έχει σχήμα στυλό, αλλά μέγεθος ανάλογο με το ρουθούνι του παιδιού.

Σε περίπτωση που ύστερα από τρία λεπτά εξακολουθεί να ρέει αίμα στη στοματική κοιλότητα, σημαίνει ότι η αιμορραγία είναι οπίσθια, οπότε είναι απαραίτητη η ταχεία μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο για τη διενέργεια οπίσθιου επιπωματισμού από εξειδικευμένο γιατρό.

Οι συχνές ρινορραγίες σε μικρο χρονικό διάστημα άσχετα από την ποσότητα του αίματος, το χρόνο και το τρόπο που σταματούν, πρέπει να μας οδηγούν στο γιατρό. Οι επίμονες ρινορραγίες, που διαρκούν περισσότερο από 20 λεπτά, μπορεί να οφείλονται σε σοβαρές αρρώστιες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved