Τι είναι παρέλαση και γιατί τα παιδιά πρέπει να παρελαύνουν; Μια μαθήτρια της Α' Λυκείου εξηγεί
Η παρέλαση εκτός από μία παράδοση είναι και μία στρατιωτική τελετή, κατά την οποία οι δυνάμεις παρουσιάζουν δημόσια τα όπλα και τον εξοπλισμό τους!
Σήμερα οι παρελάσεις γίνονται κυρίως για δυο λόγους. Πρώτα για λόγους παράδοσης σε γιορταστικές επετείους προς ανάμνηση ενός αξιομνημόνευτου γεγονότος (25η Μαρτίου-28η Οκτωβρίου), κατά την οποία γίνεται μια αναφορά στα γεγονότα του παρελθόντος που γιορτάζονται εκείνη τη μέρα και έπειτα για λόγους επίδειξης πολεμικών δυνάμεων.
Πολλά παιδιά ενθουσιάζονται με την ιδέα της παρέλασης καθώς μέσα από αυτή αποφέρουν φόρο τιμής προς εκείνους που θυσίασαν τον εαυτό τους για να είναι εκείνα σήμερα ελεύθερα. Κάποια άλλα όμως μη γνωρίζοντας καλά την ιστορία και θεωρώντας κάτι μη σημαντικό την παρέλαση που οι γυμναστές και οι καθηγητές τους επιβάλουν, προτιμούν να απέχουν από αυτή.
Ποιος ο λόγος που κάνουν παρέλαση όμως;
Όπως ανέφερε και η Σταυρούλα, μαθήτρια της Α Λυκείου, ο λόγος είναι απλός.
«Οι Έλληνες νίκησαν γιατί πολέμησαν με οργάνωση όλοι σαν ένας! Οι Σπαρτιάτες ήταν ΑΝΙΚΗΤΟΙ γιατί ήταν όλοι μαζί σαν ένα σώμα σαν υπερδύναμη στην μάχη ενώ οι Πέρσες ήταν Αθάνατοι! Ήταν αθάνατοι γιατί ήταν στρατιώτες που δεν ήξεραν ποιος είναι ποιος, μισθοφόροι με μαύρες κουκούλες και χωρίς χαρακτηριστικά!
Στην παρέλαση πρέπει όλοι να λειτουργούμε σαν ομάδα. Δεν έχει σημασία να είναι ο ένας τέλειος ή καλός. Το σύνολο πρέπει να είναι τέλειο! Πρέπει να είμαστε όλοι ένα, γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα!
Παρέλαση σημαίνει, δεν γκρινιάζω στην σειρά, δε μουρμουράω, δεν φωνάζω γιατί ο διπλανός μου με πάτησε, δε γελάω, δε φοράω ρούχα που θα προκαλέσουν αρνητικά σχόλια και αμαύρωση της ημέρας. Συντονίζομαι σωστά ώστε να δώσω το σωστό παράδειγμα και είμαι υπεύθυνος για το σωστό βηματισμό του άλλου. Δεν κοιτάζω αλλού και το πιο σημαντικό... Δε χαλάω την ΟΜΑΔΑ.
Η παρέλαση πρέπει να γίνεται με σωστό βήμα, με στρατιωτική πειθαρχεία, το κεφάλι ψηλά, με στήθος στητό, θώρακα δυνατό και με το αριστερό πόδι να χτυπάει δυνατά κάτω για να το ακούν μακριά! Είναι ωραίο να νιώθεις πως μπορείς με κάποιον τρόπο να τιμήσεις τους προγόνους σου!».