Ζηλοτυπία και ζήλια: Είναι το ίδιο ή όχι;
Η ζηλοτυπία είναι μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή της ζήλιας και αφορά μία παθολογική κατάσταση, όπου πλάθονται παρανοϊκά σενάρια απιστίας και απάτης.
Σενάρια που το άτομο που τα πλέκει στο μυαλό του αισθάνεται ότι είναι αληθινά ή θα βγουν αληθινά. Μάλιστα αρκετές φορές μπορεί να οδηγηθεί σε ακραίες και βίαιες αντιδράσεις, φτάνοντας ακόμη και στον φόνο του άπιστου ή του εραστή!
Θα μου πείτε: "Αυτά είναι ακραίες καταστάσεις που ακούμε στις ειδήσεις!" Και όμως, αρκετά συχνά βλέπουμε τη ζηλοτυπία να τρυπώνει μαζί με το ζευγάρι που έρχεται να μας επισκεφτεί και στο χώρο μας.
Είναι μία κατάσταση που καταστρέφει και χαλάει όχι μόνο την συζυγική σχέση αλλά και την ψυχική υγεία των παιδιών που βλέπουν το γονιό τους (τη μητέρα ή τον πατέρα) να σκέφτονται με "περίεργο τρόπο" και να ξεκινούν καυγάδες και φασαρίες από το ...πουθενά!
Ο ζηλότυπος άνθρωπος ουσιαστικά βρίσκεται μέσα σε μια παθολογία, κατά την οποία οι ενέργειές του δε στηρίζονται από λογικά επιχειρήματα. Μέσα στο βομβαρδισμό των σκέψεών του και του παραλογισμού του γίνεται τιμωρός για τον άνθρωπο που έχει δίπλα του, τον οποίο στην ουσία τον ισοπεδώνει, τον κάνει να νιώθει πάντα ένοχος, ανήθικος και φτηνός.
Η ζηλοτυπία πράγματι είναι ένα φρικτό σενάριο μέσα στο οποίο όλοι υποφέρουν. Δεν είναι λίγες οι φορές αυτός που ζηλεύει παθολογικά ξοδεύει αρκετά χρήματα σε παρακολουθήσεις και ντεντέκτιβς, προκειμένου να δικαιωθεί και να αποδείξει ότι δεν είναι παράλογος και ο άλλος είναι πράγματι άπιστος. Πράγματι, σε αυτή την κατάσταση η δίωξη και το σενάριο της απιστίας δεν έχουν τέλος.
Η ζηλοτυπία καταλήγει στην ουσία σε μίσος για το σύντροφο, αλλά και για τον εαυτό του, καθώς βρίσκεται διαρκώς σε μία διαδικασία εξευτελισμού και ακύρωσης της σχέσης. Απίστευτες ιστορίες ζηλοτυπικής τρέλας ξετυλίγονται καθημερινά στις ανθρώπινες σχέσεις. Στις περιπτώσεις αυτές βέβαια χρειάζεται προσπάθεια από το ίδιο τα άτομο για να βρει τη δύναμη να παραδεχτεί αυτό το πρόβλημα και να αλλάξει η στάση του ζητώντας ψυχολογική ή ψυχιατρική βοήθεια.
Η κατάσταση αυτή δεν αποκλείει βέβαια την πραγματική απιστία, αφού πράγματι μπορεί ένας ζηλότυπος άνθρωπος να έχει έναν άπιστο σύντροφο. Ο τρόπος όμως που διαχειρίζεται ο ζηλότυπος την απιστία του άλλου είναι πολύ διαφορετικός, καθώς ο ίδιος δε θέλει να το αποδείξει με σκοπό το χωρισμό, αλλά τη συνεχή παρακολούθηση και δίωξη του άπιστου συντρόφου, σε ένα κυνήγι χωρίς τέλος.
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!