Η άσκηση δημιουργεί ένα κεφάτο και δραστήριο παιδί χωρίς στερήσεις!

Δέσποινα Καμπούρη

Όλοι γνωρίζουμε ότι το σώμα του παιδιού μας, όπως και το δικό μας, είναι μια «καλοφτιαγμένη» μηχανή που μπορεί να εκτελεί ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές κινήσεις.

Τα οφέλη, δε, που μπορεί να έχει στην υγεία και το βάρος του, από τον ενεργό τρόπο ζωής και τη σωματική δραστηριότητα είναι πολλά. Για να απολαμβάνει, λοιπόν, όλα εκείνα που το κάνουν ευτυχισμένο, πέρα από το σχολείο, (παιχνίδι, τρέξιμο, μπάσκετ, μπαλέτο, χορός), ας του δώσουμε την ευκαιρία να είναι κεφάτο και δραστήριο για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα!

Αυξημένο βάρος και καθισιό πάνε «πακέτο»
Αυτό επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερες μελέτες, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Μια τέτοια μελέτη δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, και αφορά σε μια Ελληνική μελέτη σε 124.000 παιδιά από όλη τη χώρα, ηλικίας 9-11 ετών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συχνή ενασχόληση των παιδιών με καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με υπολογιστές, tablet, είναι μία από τις τρεις βασικές παράμετρους που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει και άλλη μια έρευνα που έγινε σε παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία βρέθηκε ότι τα παιδιά που έχουν κήπο στο σπίτι τους ή γενικά τη δυνατότητα να παίζουν στη γειτονιά τους, έχουν χαμηλότερο βάρος και μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία!

«Ενεργειακό ισοζύγιο» για την ισορροπία στο βάρος του; Και όμως γίνεται!

Όταν θέλουμε να ελέγξουμε το βάρος του παιδιού μας, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι η σωματική δραστηριότητα, εκτός όλων των άλλων, το βοηθά να τρώει πιο υγιεινά και χωρίς στερήσεις! Η απαγόρευση, άλλωστε, στα παιδιά λειτουργεί, μάλλον, αντίθετα από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Με απλά λόγια, για να κρατήσουμε σταθερά τα κιλά του παιδιού, χρειάζεται να «καίει» καθημερινά τόσες θερμίδες, όσες προσλαμβάνει από το σύνολο της διατροφής του (τρόφιμα και ροφήματα). Βέβαια, τα παιδιά σε μακροπρόθεσμη βάση, πρέπει να αυξάνουν το βάρος τους, όπως και το ύψος τους στα πλαίσια της ανάπτυξης, αυτό όμως πρέπει να γίνεται με ένα φυσιολογικό ρυθμό ώστε να εντάσσεται μέσα στις καμπύλες ανάπτυξης.

Με ποιον τρόπο μπορεί να «καίει» το παιδί περισσότερες θερμίδες και επομένως να ισορροπεί το «ενεργειακό του ισοζύγιο» πιο εύκολα;

Οι επιλογές είναι πολλές, και δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνουν πάντα οργανωμένες δραστηριότητες (π.χ. σε αθλητικές ομάδες ή γυμναστήρια). Ενθαρρύνετε αρχικά το παιδί να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα καθημερινής δράσης, με το ποδήλατο, το περπάτημα, με τα κλασικά παιχνίδια, όπως το σκοινάκι και το λάστιχο! Αρκεί ό,τι κάνει να το διασκεδάζει και να το κάνει χαρούμενο! Δεν είναι ανάγκη όλοι να γίνουν πρωταθλητές.

Γίνετε εσείς οι γονείς το παράδειγμα προς μίμηση

Τα παιδιά αγαπούν να μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους! Εκμεταλλευτείτε το αυτό και αφήστε το αυτοκίνητο στην άκρη για τις καθημερινές σας μικρές μετακινήσεις. Περπατήστε μαζί τους μέχρι το σχολείο, κουβαλήστε μαζί τα ψώνια, επιλέξτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή βάλτε μουσική και χορέψτε αστεία μαζί τους κατά το διάλειμμα του διαβάσματος! Μην ξεχνάτε, ότι η σωματική δραστηριότητα φτιάχνει γερή καρδιά, αυξάνει την αντοχή τους, τα βοηθά να μην αρρωσταίνουν συχνά και βελτιώνει την αυτοπεποίθησή τους. Τι άλλο θα ήθελε άλλωστε μία μαμά για το παιδί της;

Πηγές:
1. Grigorakis D et al. Prevalence and lifestyle determinants of central obesity in children. Eur J Nutrition, Aug 2015
2. Van de Zwaard et al. Is access to the outdoors associated with childhood overweight and obesity? EASD 2015

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved