Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνά αντιβακτηριδιακά σαπούνια
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα μικρόβια είναι επικίνδυνα και «βρώμικα» χωρίς να διαχωρίζουμε τι είδους μικρόβια είναι αυτά. Ετσι, αυξάνουμε τη χρήση αντιβιοτικών με το παραμικρό πρόβλημα υγείας και είμαστε σχολιαστικοί με το θέμα της καθαριότητας χρησιμοποιώντας για παράδειγμα σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση ακόμα και όταν δεν είναι αναγκαίο.
Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επικαλείται μάλιστα πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι το triclosan και άλλοι αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα και ευνοούν την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.
Όπως επίσης αναφέρει η γιατρός Robynne Chutkan συγγραφέας του βιβλίου «The Microbiome Solution» και ιδρύτρια του Κέντρου Πεπτικών Διαταραχών για γυναίκες στο Μέριλαντ, η τακτική επαφή με τη βρωμιά και τα μικρόβια μας μαθαίνει να «αναγνωρίζουμε» τα φιλικά μικρόβια αλλά και τα εχθρικά.
Μιλώντας στο Health.com , ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε καθημερινά σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση εκτός αν είμαστε πολύ βρώμικοι. Ένα απλό σαπούνι με οργανικά συστατικά και χωρίς χημικά είναι υπεραρκετό. Επίσης, μεγάλο λάθος αποτελεί και η χρήση απολυμαντικών για τα χέρια.
Συνίσταται μόνο σε περιόδους ιώσεων και εφόσον συναναστρεφόμαστε με αρρώστους. Κατά τα άλλα, η γιατρός προτείνει τακτικό πλύσιμο των χεριών, με φυσικό σαπούνι και ζεστό νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα!
Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί η ιατρός, η πλειοψηφία των μικροβίων που έχουμε πάνω μας δεν είναι λοιμογόνα και δεν προκαλούν καμία σοβαρά λοίμωξη. Είναι αθώα βακτήρια που δεν θα μας κάνουν κακό.