Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης-Η ψωρίαση στην παιδική ηλικία
Η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.
Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.
Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική» και «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε».
Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες.
Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.
Ψωρίαση και παιδί
Όταν η αρρώστια εμφανιστεί στην παιδική ηλικία, τότε στις μισές περιπτώσεις θα δει κανείς ότι υπάρχει κάποιος στενός συγγενής με ψωρίαση. Τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν την αρρώστια.
Ποια η θεραπεία της ψωρίασης;
Ο τρόπος θεραπείας έχει άμεση σχέση με την ηλικία του παιδιού, τη μορφή της ψωρίασης, ποιες περιοχές του σώματος προσβάλλονται και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνο όμως που έχει τεράστια σημασία είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές.
Χρήσιμες συμβουλές
- Να ενημερώσετε τους καθηγητές του παιδιού στο σχολείο για την αρρώστια του παιδιού.
- Το παιδί μπορεί να ακολουθεί τη ζωή που ακολουθούσε και πριν την αρρώστια.
- Καλύτερα να του φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
- Να αποφεύγει το παιδί όσο γίνεται τους τραυματισμούς.