Γιατί πρέπει να καταψύχετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο μίας τροφικής δηλητηρίασης τρώγοντας κοτόπουλο, δεν πρέπει να το πλένουμε πριν από το μαγείρεμα.

Ωστόσο, η δρ Φρίντα Γιόργκενσεν, Μικροβιολόγος Δημοσίας Υγείας του βρετανικού κυβερνητικού οργανισμού Public Health England (PHE), επανέρχεται στο θέμα συνιστώντας να μην μαγειρεύουμε ποτέ κοτόπουλο, εάν πρώτα δεν το αφήσουμε λίγες ημέρες στην κατάψυξη.

Όπως υποστηρίζει, η τακτική αυτή μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αποικίες ενός βακτηρίου που αφθονεί στα ωμά πουλερικά και μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο κατά το πλύσιμο του νωπού κοτόπουλου κάτω από τη βρύση ή με την κατανάλωσή του μισοψημένου.

Το μικρόβιο αυτό είναι το καμπυλοβακτήριο, που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο συνήθως εκδηλώνεται δύο έως πέντε ημέρες έπειτα από τη μόλυνση και προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας, σύμφωνα με την βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων ή FSA).

Η FSA είχε εκδώσει στις αρχές του καλοκαιριού ανακοίνωση, με την οποία συνιστούσε στους καταναλωτές να μην πλένουν το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψουν, διότι η συνήθεια αυτή διασπείρει το καμπυλοβακτήριο στα χέρια, τα ρούχα τους, το νιπτήρα και τις επιφάνειες της κουζίνας.

Σύμφωνα με τη Φρίντα Γιόργκενσεν παρότι το ίδιο βακτήριο μπορεί να περιέχουν και η γαλοπούλα και τα άλλα πουλερικά, δύσκολα μολύνεται κάποιος από αυτά επειδή η δική τους επεξεργασία απαιτεί να καταψυχθούν πριν μεταφερθούν στους χώρους πώλησης, οπότε σκοτώνονται τα περισσότερα από τα μικρόβια που φέρουν.

Photo Credit kvkirillov/iStock/Getty Images

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved