Τι είναι το σύνδρομο υποκλοπής διδύμων
Το σύνδρομο μετάγγισης (ή υποκλοπής) από δίδυμο σε δίδυμο (twin-to-twin transfusion syndrome, TTTS) είναι μία κατάσταση που αναπτύσσεται αποκλειστικά σε μονοχοριακά δίδυμα, δηλαδή δίδυμα που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα.
Κατά κανόνα αναπτύσσεται σε μονοχοριακά – διαμνιακά δίδυμα (ένας πλακούντας – ξεχωριστοί σάκοι), σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μονοχοριακά – μονοαμνιακά δίδυμα (ένας πλακούντας και κοινός σάκος). Σοβαρό TTTS εμφανίζεται στο 10-15% των μονοχοαριακών διαμνιακών διδύμων.
Που οφείλεται
Στα μονοχοαριακά δίδυμα υπάρχουν αναστομώσεις (επικοινωνίες) ανάμεσα στις αιματικές κυκλοφορίες των δύο διδύμων. Διαμέσου αυτών των αναστομώσεων μετακινείται αίμα από το ένα έμβρυο στο άλλο. Φυσιολογικά αυτή η επικοινωνία γίνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις και διατηρείται ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα του αίματος του παίρνει και δίνει κάθε έμβρυο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
TTTS αναπτύσσεται όταν δημιουργείται ανισορροπία σε αυτή την επικοινωνία, με αποτέλεσμα το ένα έμβρυο να δίνει στο άλλο πολύ περισσότερο αίμα από αυτό που παίρνει. Αποτέλεσμα είναι η «μετάγγιση» αίματος από ένα έμβρυο (δότης) στο άλλο (δέκτης). Ο δότης αναπτύσσει αναιμία με αποτέλεσμα να παράγει ελάχιστο αμνιακό υγρό (ολιγάμνιο), να διαθέτει λιγότερο οξυγόνο και να εμφανίζει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. Ο δέκτης υπερφορτώνεται με αίμα, υπερπαράγει αμνιακό υγρό (πολυυδράμνιο) και μεγαλώνει γρήγορα.
Συνέπειες του TTTS
Εάν το TTTS δεν αντιμετωπιστεί, καταλήγει συνήθως σε απώλεια είτε του δότη (λογω αναιμίας που οδηγεί σε υποξία), είτε του δέκτη (λόγω υπεραιμίας και καρδιακής ανεπάρκειας), είτε και των δύο εμβρύων. Επιπλέον, η απότομη αύξηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού στο σάκο του δότη πιέζει τον τράχηλο, δηλαδή την έξοδο της μήτρας, με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες στα νεογνά.
Μία ιδιαιτερότητα των μονοχοριακών διδύμων είναι ότι υγεία του ενός συναρτάται άμεσα με την υγεία του άλλου. Εάν χαθεί ενδομητρίως το ένα από τα δίδυμα, το άλλο αιμορραγεί μέσω των επικοινωνιών μέσα στα αγγεία του νεκρού εμβρύου. Αυτή η οξεία αιμορραγία μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες, μπορεί όμως και να οδηγήσει σε απώλεια και του δεύτερου εμβρύου ή σε νευρολογική βλάβη του αν η αιμορραγία είναι παρατεταμένη και σοβαρή.
Αντιμετώπιση του TTTS
Σήμερα η αντιμετώπιση του TTTS γίνεται με ενδοσκοπικό καυτηριασμό, με laser των πλακουντιακών αναστομώσεων ανάμεσα στις δύο κυκλοφορίες. Η επέμβαση αυτή γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα και οδηγεί σε επιβίωση και των δύο εμβρύων στο 50% των περιπτώσεων, σε επιβίωση του ενός στο 30% και σε απώλεια και των δύο εμβρύων στο 20%.
Πηγή: www.emvryo.com