Πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά και οι έγκυες από την αιθαλομίχλη;
Επανεμφάνιση έκανε η αιθαλομίχλη κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με την ατμοσφαιρική ρύπανση να χτυπά κόκκινο.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις έγκυες γυναίκες, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τη καύση στερεών καυσίμων
Υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες -τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ - η καύση στερεών καυσίμων και ιδιαίτερα των ακατάλληλων, αυξάνει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένου των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜιο και ΡΜ25 επιδρώντας επιβαρυντικά στην υγεία του πληθυσμού. Η επικινδυνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων αυξάνει αντιστρόφως ανάλογα του μεγέθους τους γιατί επιτρέπει την ευκολότερη εισπνοή τους και είσοδο τους στους πνεύμονες, συνθήκες ικανές να προκαλέσουν αλλοιώσεις στα αναπνευστικά βρογχιόλια και τις κυψελίδες. Οι αρνητικές επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στον ανθρώπινο οργανισμό εξαρτώνται επίσης από τη χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων, τη διαλυτότητα τους, τον αριθμό των αναπνοών και την αιματική ροή στους πνεύμονες.
Τις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι γυναίκες σε περίοδο λοχείας, καθώς και τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα. Σε ημέρες όπου οι τιμές εκπομπής ρύπων είναι σημαντικά αυξημένες ή έχουν ξεπεράσει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, οι ασθενείς με αναπνευστικό πρόβλημα δύναται να παρουσιάσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, με κίνδυνο να εμφανίσουν παροξυσμό βρογχικού άσθματος ή παροξυσμό της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Τελευταίες μελέτες παρουσιάζουν δεδομένα όπου η μακροχρόνια συσσώρευση και η έκθεση των ατόμων στους συγκεκριμένους ρύπους, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, ενοχοποιείται για την εμφάνιση διαφόρων μορφών νεοπλασιών.
Η αιθαλομίχλη δημιουργεί ερεθισμούς στο δέρμα των παιδιών (κοκκινίλες, φαγούρα, ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα), καρκίνο του δέρματος, αλλά και επιπεφυκίτιδα στα μάτια. Με τη φαγούρα και το ξύσιμο δημιουργούνται πληγές που σε δεύτερο χρόνο μπορεί να μολυνθούν από μικρόβια.
Όταν τα αιωρούμενα σωματίδια φτάνουν στο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκληθεί βρογχόσπασμος, δύσπνοια, πυρετός, βήχας, βρογχοπνευμονία, πνευμονία κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση 400 % των εισαγωγών σε παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας του άσθματος.
Τι πρέπει να κάνετε:
1. Μην κυκλοφορείτε τις ώρες αιχμής χρήσης των τζακιών, συνήθως μετά την δύση του ηλίου.
2. Χρησιμοποιείστε μάσκες που καλύπτουν στόμα και μύτη όταν ο αέρας μυρίζει καμένο.Επίσης, όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο και αισθάνεστε την ατμόσφαιρα “βαριά” αλλά δεν έχετε μάσκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βρεγμένο (νωπό) μαντήλι ή κάποιο άλλο πανί ή ύφασμα.
3. Φροντίστε να αερίζετε τα σπίτια σας πρωινές ώρες και όχι απόγευμα ή βράδυ.
4. Μην αφήνετε απλωμένα ρούχα στις βεράντες.
5. Πλένετε συχνά τα μπαλκόνια τις βεράντες και τα παράθυρα.
6. Αλλάζετε τα ρούχα σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι.