Τα πιο παράξενα πρωτοχρονιάτικα έθιμα ανά τον κόσμο
Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και με διάφορες εκδηλώσεις.
Υπάρχουν όμως κάποιες χώρες που τα έθιμά τους είναι διαφορετικά και όχι τόσο συνηθισμένα.
Για παράδειγμα:
-Στην Αγγλία, η παράδοση θέλει τους Άγγλους να αφήνουν μπράντι για τον Άι Βασίλη και καρότα για τον Ρούντολφ.
-Στη Χιλή, το έθιμο θέλει τους κατοίκους της να υποδέχονται την Πρωτοχρονιά στο νεκροταφείο! Συγκεκριμένα στην πόλη Τάλκα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται εδώ και 15 χρόνια κάθε τέτοια μέρα στις 11 μ.μ. στο νεκροταφείο, που το έχουν φωταγωγήσει με απαλό φωτισμό ενώ απαλή κλασική μουσική ακούγεται από τα ηχεία.
-Στη Γερμανία, από τις αρχές του Δεκέμβρη, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι για να τους τα γεμίσει ο Αι Βασίλης με γλυκά. Αν δεν ήταν καλά παιδιά τη χρονιά που πέρασε, αντί για γλυκά θα βρουν κλαδιά μέσα.
-Οι Ιάπωνες έχουν ένα διατροφικό έθιμο. Τρώνε την ημέρα αυτή τα γνωστά κοτόπουλα KFC, εξαιτίας μίας επιτυχημένης διαφήμισης της εταιρίας το 1974!
-Τα παιδιά στην Καταλονία, ακολουθούν και εκείνα ένα έθιμο, που τα θέλει να φροντίζουν ένα κούτσουρο από τις 8 Δεκέμβρη μέχρι την αλλαγή του χρόνου. Τα παιδιά, πρέπει να το έχουν σκεπασμένο με μία κουβέρτα και να το ταΐζουν κάθε απόγευμα με «Turron», δηλαδή το μαντολάτο, ώστε να το κρατούν ζεστό και καλοταϊσμένο για να μπορέσει να «αφοδεύσει» πολλά γλυκά την Πρωτοχρονιά.
-Στην Ουαλία ανοίγουν την πίσω πόρτα τους σπιτιού και την κλείνουν αμέσως. Αυτό συμβολίζει την φυγή του παλιού και το «κλείδωμα» στο σπίτι του νέου και καλότυχου. Στις 12 ακριβώς ανοίγουν εκ νέου την πόρτα για να υποδεχτούν το νέο χρόνο.
-Στις Φιλιππίνες κάθε στρογγυλό αντικείμενο θεωρείται καλότυχο. Καταναλώνουν σταφύλια, κουβαλούν πάνω τους κέρματα, φορούν polka ρούχα και οτιδήποτε έχει σχέση με το στρογγυλό!
-Στη Βραζιλία, οι βραζιλιάνοι τρώνε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς φακές, καθώς θεωρούν πως η φακή είναι σημάδι πλούτου και ευημερίας, ενώ την σερβίρουν μαζί με ρύζι. Παράλληλα μια βάρκα με κοσμήματα, λουλούδια και κεριά φεύγει από την παραλία του Ρίο στον Ωκεανό καθώς το έθιμο αναφέρει πως έτσι θα έρθει τύχη και ευμάρεια.