Η γλυκιά ιστορία του κρουασάν
Δεν χωρά αμφισβήτηση πως όποιον κι αν ρωτήσεις πώς φαντάζεται το γαλλικό πρωινό, η απάντηση είναι σχεδόν πάντοτε η ίδια: «Ζεστό κρουασάν μαζί με μια κούπα αρωματικό καφέ». Τα στερεότυπα, όμως, δεν λένε πάντοτε την αλήθεια ούτε και ενδιαφέρονται συνήθως για την ιστορία.
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ιδέα του κρουασάν δεν γεννήθηκε στο κεφάλι κάποιου Γάλλου αρτοποιού, αλλά η συνταγή ταξίδεψε μέχρι το Παρίσι από τη Βιέννη. Τα λαχταριστά αυτά αρτοποιήματα, που λες, πρωτοεμφανίστηκαν σε βιεννέζικο φούρνο και ονομάζονταν “κίπφερλ” -όχι και πολύ “νόστιμο” όνομα, έτσι; Μάλιστα, φτιάχνονταν με κάπως διαφορετική ζύμη. Όσο για το χαρακτηριστικό σχήμα τους -το μισοφέγγαρο, το έδωσε Βιεννέζος αρτοποιός το 1683 για να τιμήσει τη νίκη της πόλης του επί των Οθωμανών...
Διαβάστε περισσότερα στο olivemagazine.gr