Πόσο υγιεινό μπορεί να είναι το ποπ κορν;
Το ποπ κορν είναι από τις αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών που λειτουργούν «εθιστικά» καθώς σταματούν να το τρώνε μόνο όταν έχει αδειάσει το μπολ!
Θεωρείται όμως ανθυγιεινό σνακ καθώς έχει αρκετό αλάτι αλλά και συνθετικά αρώματα. Ακόμα κι όταν το φτιάχνουμε στο σπίτι είναι λίγα τα παιδιά που συμβιβάζονται με την ιδέα ότι δεν θα βάλλουν έξτρα αλάτι.
Όμως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι μελέτες που κατατάσσουν το ποπ κορν στις υγιεινές τροφές. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το ποπ κορν είναι σπιτικό χωρίς έξτρα βούτυρο και χωρίς υπερβολικό αλάτι!
Ειδικότερα, ως φυσικός σπόρος περιλαμβάνει βιταμίνες των συμπλεγμάτων Β και Ε, και μέταλλα ενώ οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην απορρόφηση της περίσσειας ποσότητας χοληστερόλης από τις αρτηρίες. Παράλληλα, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων της αθηροσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι διαβητικοί θα επωφεληθούν, επίσης, από την ένταξη του ποπ κορν στη διατροφή τους, καθώς διατηρεί το σάκχαρο σταθερό.
Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σκράντον στην Πενσυλβάνια το ποπ κορν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες-ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες -από ό,τι πολλά φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα η ποσότητα πολυφαινολών στο ποπ κορν είναι ως και 300 mg ανά μερίδα σε σύγκριση με 114 mg ανά μερίδα στο γλυκό καλαμπόκι και 160 mg που είναι η μέση περιεκτικότητα των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών στα φρούτα.
Επίσης, οι φλούδες του ποπ κορν περιέχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών και φυτικών ινών.
Ωστόσο, το ποπ κορν δεν περιέχει βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά και τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.
photo:Dreamstime.com