Δύο νέα κορίτσια με εργαλείο "τη βελόνα και την κλωστή" βοηθούν ευάλωτες ομάδες γυναικών
Μια δεύτερη ευκαιρία σε γυναίκες που έχουν γνωρίσει την άσχημη πλευρά της ζωής, προσφέρουν δυο νέα κορίτσια από την Θεσσαλονίκη.
Η 22χρονη φοιτήτρια Νομικής σχολής του ΑΠΘ Σοφία Καραγιάννη και η συμφοιτήτριά της, η 19χρονη Δέσποινα Σουροβίκη, με οδηγό τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και την αλληλεγγύη δημιούργησαν το δίκτυο «Knit2lead».
Χρησιμοποιώντας τη μόδα ως εργαλείο, επισκέπτονται ευάλωτες ομάδες γυναικών - όπως κακοποιημένες, θύματα trafficking, φυλακισμένες, γυναίκες που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές - και τις διδάσκουν ράψιμο αλλά και με ποιον τρόπο να δημιουργούν καινούργια πράγματα με χρησιμοποιημένα υλικά.
«Μέσα από αυτή τη δημιουργική απασχόληση πιστεύουμε ότι οι γυναίκες αυτές αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αναπτύσσουν μια νέα δεξιότητα, ενώ καλλιεργείται και το επιχειρηματικό τους πνεύμα», δήλωσε η Σοφία Καραγιάννη στην εκπομπή «Μικρόκοσμος» στο «Πρακτορείο FM».
Τα εργαστήρια γίνονται κατά τις επισκέψεις των δύο νεαρών κοριτσιών στους χώρους φιλοξενίας των γυναικών, αλλά και μέσω Skype για όσες γυναίκες μένουν σε άλλες πόλεις. Για την κατασκευή των ρούχων στο Knit2Lead, χρησιμοποιούνται υφάσματα που είχαν άλλη χρήση (π.χ. λευκά είδη) αλλά δεν αξιοποιούνται πια. «Αυτό μαθαίνουμε στις γυναίκες. Ότι μπορούν να δούνε ένα υλικό που δεν το έχουν σκεφτεί και να δημιουργήσουν πολλά διαφορετικά πράγματα.Να κάνουν την καθημερινότητά τους λίγο πιο όμορφη», τονίζει η Σοφία Καραγιάννη.
Το επόμενο βήμα των δυο φοιτητριών είναι η δημιουργία ενός e shop μέσω του Knit2lead. «Θέλουμε η κάθε γυναίκα που έχει κατασκευάσει κάποιο αντικείμενο να γράφει την ιστορία του και κατόπιν να της δίνονται όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις», αναφέρει.
Το δίκτυο knit2lead κατάφερε να είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα τύχουν οικονομικής ενίσχυσης από το Ίδρυμα Αγγελοπούλου, καθώς το project τους εγκρίθηκε για το φετινό πρόγραμμα υποτροφιών. «Έχουμε ως στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να έχουμε βοηθήσει 30 γυναίκες και έπειτα να δημιουργήσουμε μια μικρή κοινότητα με τις γυναίκες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμά μας και να επικοινωνούμε μαζί τους, να μαθαίνουμε την πρόοδο τους, τα νέα τους, ώστε να μην χάσουμε την επαφή μαζί τους», καταλήγουν.