«Μάνες και κόρες»: Οι αγώνες των μεταξεργατών ζωντανεύουν σε ένα ντοκιμαντέρ (βίντεο)
Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου.
Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί. Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα - νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών). «Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου Μαρίας Νικολάου, «Μάνες και κόρες» είναι εμπνευσμένος από τους αγώνες των μεταξεργατών και μεταξεργατριών της δεκαετίας του ‘30 στο Σουφλί του Έβρου. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής σχεδόν στο σύνολό τους είναι ηλικιωμένοι σήμερα, παιδιά χθες, που στήριζαν τις οικογένειές τους με το πενιχρό τους μεροκάματο.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής.
Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η έρευνα ανήκουν στην Μαρία Νικολάου, το μοντάζ είναι του Γιάννη Νταρίδη η μουσική του Δημήτρη Σβυντρίδη ενώ η απόδοση στα αγγλικά είναι της Μυρσίνης Λαντζουράκη και της Τούλας Καρανδρέου.
To ντοκιμαντέρ της αποφοίτου του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕCI «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» (QJNT) Μαρίας Νικολάου προβλήθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016.
Δείτε το βίντεο
Photo:azinlikca.net