Λιστέρια και εγκυμοσύνη. Με ποιο τρόπο μεταδίδεται;
Υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο λόγος είναι ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα λιστέριας, ενός μικροβίου που μπορεί να επιφέρει αποβολή, γέννηση ενός μικροβίου ή σοβαρές ασθένειες στο νεογέννητο.
Η νόσος μεταδίδεται µε κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Η λιστέρια η μονοκυτταρογόνος υπάρχει στο έδαφος (χώμα), στις χορτονομές, στο ζωοτροφές, στο νερό, στις λάσπες και στα λύματα. Τα λαχανικά μπορεί να μολυνθούν από το χώμα ή από την κοπριά, όταν αυτή χρησιμοποιείται σαν λίπασμα. Ορισμένα κατοικίδια, πτηνά και άγρια θηλαστικά μπορεί να μεταφέρουν το βακτηρίδιο, χωρίς να νοσούν, και να μολύνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αν και τα υγιή άτομα μπορεί να καταναλώσουν μολυσμένα τρόφιμα χωρίς να νοσήσουν, τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες, υψηλού κινδύνου είναι πιθανό να νοσήσουν από λιστερίωση ακόμα και μετά την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων µε μικρό αριθμό βακτηριδίων.
Η λιστέρια μεταδίδεται επίσης, από τη μητέρα στο έμβρυο. Το νεογνό μπορεί να γεννηθεί µε λιστερίωση, αν η μητέρα έχει καταναλώσει μολυσμένο τρόφιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, η λιστέρια μεταδίδεται κατά την επαφή µε πάσχοντα ζώα ή µε τις απεκκρίσεις τους.
Τρόφιμα υψηλού κινδύνου για μόλυνση από λιστέρια είναι τα παρακάτω:
-ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, καπνιστά μύδια/στρείδια
-έτοιμες ανάμεικτες σαλάτες µε νωπά λαχανικά
-προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορεί να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα ή ζέσταµα, όπως πατέ, μαγειρεμένα κομμάτια κρέατος ή κοτόπουλου, αλλαντικά
-προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν
-µη παστεριωμένο γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από µη παστεριωμένο γάλα
-μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
-μαλακά τυριά, όπως µπρι, ρικόττα
-σάλτσες για σαλάτες και dips, τα οποία ενδεχομένως έχουν έρθει σε επαφή µε ωμά λαχανικά.