Πότε ένας γονιός μπορεί να επέμβει στη σεξουαλικότητα του εφήβου
Μιλάμε διαρκώς για το τι χρειάζεται για να μεγαλώνουν τα παιδιά μας με σωστές βάσεις και να μπορούν να προχωρήσουν στη ζωή τους με θετικές προσδοκίες.
Για να γίνει όμως αυτό, δεν μπορούμε να αφήνουμε πίσω την σεξουαλικότητά τους, καθώς οι έφηβοι φαίνεται να επηρεάζονται στα θέματα αυτά από πολλούς παράγοντες, όπως κοινωνικές καταστάσεις, οικονομία της χώρας, οικογένεια, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από τους φίλους και συμμαθητές τους.
Τι χρειάζεται λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε ολιστικά την υγιή ανάπτυξη της σεξουαλικότητας του εφήβου; Σε ποια επίπεδα χρειάζονται παρεμβάσεις;
- Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την κατανόηση και συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Εύκολη πρόσβαση του εφήβου σε εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν πληροφορίες στα σεξουαλικά ζητήματα.
- Δημιουργία ερωτικών σχέσεων που προκαλούν αίσθημα ασφάλειας, και παρέχουν συναισθηματική κάλυψη στον έφηβο. Αναγνώριση της ανάγκης για συναισθηματικό δέσιμο.
- Υπεύθυνη είναι η οικογένεια απέναντι στον έφηβο για την προώθηση της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής του γνώσης, αλλά και την ατομικής του ανάπτυξης. Από όσο φαίνεται από πρόσφατες μελέτες, η καλή επικοινωνία σε θέματα ενημέρωσης γύρω από την σεξουαλικότητα ανάμεσα στο γονιό και στον έφηβο μειώνει κατά πολύ και προλαμβάνει επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλα.
- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι γεγονός πως έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την επικοινωνία σε θέματα σεξουαλικότητας, φτάνει αυτό να γίνεται από έγκυρε πηγές.
Επίσης, μπορούν να αναφερθούν μέσω κάποια καμπάνιας στα οφέλη και την ευχαρίστηση που λαμβάνει κάποιος κάνοντας σεξ, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν...
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή
Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!