Γιατί οι άνδρες αποφεύγουν τον γιατρό σε αντίθεση με τις γυναίκες;
Πρήξιμο από τσίμπημα εντόμου; Θα περάσει από μόνο του. Βήχας που επιμένει για μέρες; Δεν θα κρατήσει για πολύ.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για την προσέγγιση πολλών ανδρών που αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις σχετικά με την υγεία τους και συνιστούν λόγο εξέτασης από γιατρό. Οι άνδρες είναι συγκριτικά με τις γυναίκες πιο επιφυλακτικοί όταν πρόκειται για κάποια ιατρική εξέταση. Το γιατί επιχείρησε να διερευνήσει μια δημοσκοπική έρευνα στις ΗΠΑ για λογαριασμό των Κλινικών Υγείας Ορλάντο. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν ποιοι λόγοι ωθούν κάποιον να μην καθιερώσει μια ετήσια επίσκεψη για τσεκ απ στον γιατρό.
Κυρίως άνδρες από 18 έως 44 ετών απάντησαν ότι είναι υπερβολικά απασχολημένοι.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle πολλοί παραδέχθηκαν ότι αισθάνονται φοβισμένοι εξαιτίας της πιθανότητας να λάβουν μια δυσάρεστη διάγνωση και δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε «ενοχλητικές» εξετάσεις, όπως για παράδειγμα αυτή στον προστάτη. Η δικαιολογία ότι «δεν υπάρχει χρόνος» είναι αδικαιολόγητη, τόνισε ο αμερικανός ουρολόγος Τζαμίν Μπράμχατ. Όπως σχολίασε, οι άνδρες μπορούν να αφιερώσουν αρκετές ώρες κάθε εβδομάδα για άθληση, επομένως θα μπορούσαν κάποια στιγμή να βρουν χρόνο και για μια εξέταση 90 λεπτών.
Πιο «αισιόδοξοι» για την υγεία τους οι άνδρες
Ποια είναι όμως τα δεδομένα για τους άνδρες στη Γερμανία, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το EURO 2016 στη Γαλλία, απορροφώντας πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο των ποδοσφαιρόφιλων; Μπορεί το EURO να γίνει αφορμή για ακύρωση ιατρικών εξετάσεων; Μάλλον όχι, εκτιμά ο Βίνσεντ Γιόρες, εκπρόσωπος του Γερμανικού Συνδέσμου Οικογενειακών Γιατρών. Όπως επισημαίνει, «παρατηρείται επανειλημμένα ότι ορισμένοι ασθενείς δεν πηγαίνουν στον γιατρό απλά και μόνο επειδή φοβούνται τη διάγνωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας είναι να αναπτυχθεί μια «μακρόχρονη σχέση εμπιστοσύνης» ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή.
Πάντως, εξόχως αποτρεπτικός παράγοντας για την επίσκεψη των ανδρών στα γερμανικά ιατρεία είναι ο συνήθως μεγάλος χρόνος αναμονής, υπογραμμίζει ο Τέοντορ Κλοτς, επικεφαλής του Ιδρύματος Ανδρικής Υγείας. Όπως λέει, οι άνδρες θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να καθίσουν πολλές ώρες με άλλα άτομα μιλώντας για ασθένειες.
Oπως επισημαίνει ο Τέοντορ Κλοτς, οι άνδρες έχουν διαφορετική αίσθηση για το σώμα τους σε σχέση με τις γυναίκες. Όπως σχολιάζει, οι άνδρες αντιμετωπίζουν το σώμα τους κάπως εργαλειακά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι άνδρες πηγαίνουν σχετικά αργά στον γιατρό – όταν κάτι πονάει αρκετά και η επίσκεψη είναι «απολύτως απαραίτητη».
Σε πολλές περιπτώσεις είναι οι γυναίκες αυτές που στέλνουν τους συντρόφους τους στον γιατρό, υπογραμμίζει ο Γκερντ Τόμας από τη Γερμανική Εταιρεία για τον Άνδρα και την Υγεία.
Σε έκθεσή του για την ανδρική υγεία του 2014, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες αξιολογούν συχνότερα από τις γυναίκες την κατάσταση της υγείας τους ως «καλή» ή «πολύ καλή». Μια πιθανή εξήγηση είναι σύμφωνα με τους γερμανούς ειδικούς ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται λιγότερο σωματικά ενοχλήματα ή και συζητούν λιγότερο για αυτά.