Φαγητά για δίαιτα: Αυξήστε το κάλιο για να «ξεφουσκώσετε»
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους είναι ηδιατροφή. Αν την καλή και σωστή διατροφή τη συνδυάσετε και με άσκηση, τότε είστε στον ιδανικό δρόμο για τον στόχο σας! Ας δούμε ποια φαγητά μπορείτε να εντάξετε στο διατροφολόγιό σας, ώστε ακόμη κι αν δεν κάνετε δίαιτα να είστε πάντα σε φόρμα.
Μία καλή ιδέα για να ξαναμπείτε στο στενό σας τζιν και να δείτε την κοιλιά σας επίπεδη, είναι η αύξηση του καλίου και η μείωση του νατρίου. Αυτό επιτυγχάνεται με την ισορροπια καλίου και νατρίου.
Το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακρατήσεις (και ευνοεί το φούσκωμα) ενώ αντίθετα το κάλιο – όπως και το νερό – (βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων) ευνοούν τη διούρηση άρα και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση. Επιπλέον αυξάνοντας τα λαχανικά και φρούτα καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες που σας χορταίνουν και βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις (ειδικά όταν πίνετε μαζί τους και πολύ νερό) ενώ μειώνοντας αλμυρές τροφές – που είναι ταυτόχρονα και πιο λιπαρές – μπορεί να χάνετε και λίπος.
Τα τρόφιμα που θα προτιμήσετε
Θα είναι κυρίως τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως:
Τα φρούτα (πολύ κάλιο μας δίνει η μπανάνα).
Τα λαχανικά όλων των ειδών (νωπά, στον ατμό ή ψητά), π.χ.μαρούλι, αγκινάρες, χόρτα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, καρότα, φασολάκια, μπάμιες.
Τα μυρωδικά και τα βότανα, όπως το κάρδαμο, η ρόκα, ο μαϊντανός και το σέλινο.
Οι πατάτες, κατά προτίμηση ψητές ή στον ατμό.
Τα τρόφιμα που θα αποφύγετε
Τις τροφές που σας φουσκώνουν. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η ντομάτα, ταόσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια και τα γαλακτοκομικά. Τα τρόφιμα αυτά φουσκώνουν παροδικά -γι’ αυτό και πρέπει να τα αποφεύγετε τις ημέρες που θα βγείτε-, όμως καθώς αυξάνουν τις κενώσεις και τη διούρηση τελικά μειώνουν το βάρος.
Τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν πολύ αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα (και το ψωμί).
Τα λιπαρά κρέατα.
Τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά, που επιπλέον είναι αλμυρά και λιπαρά), επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις υγρών.
Να θυμάστε οτι επειδή το κάλιο διαλύεται στο νερό, δεν πρέπει να αφήνετε τα λαχανικά (κυρίως τις πατάτες) πολλή ώρα στο νερό, ούτε να τα ταλαιπωρείτε πλένοντάς τα ή βράζοντάς τα μέσα σε πολλά υγρά. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα καταναλώνετε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό.
Επίσης, επειδή θα περιορίσετε στο ελάχιστο το αλάτι, μπορείτε, για να νοστιμίσετε τα πιάτα σας, με ρίγανη, λεμόνι, ξίδι, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά. Εκτός των άλλων, θα αυξήσετε παράλληλα την πρόσληψη καλίου.