Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της άμβλωσης στη σεξουαλική και καθημερινή ζωή της γυναίκας

Πριν (ξανα)περάσεις το κατώφλι του χειρουργείου για να... το ρίξεις, διάβασε τι αναφέρει ο Θάνος Ασκητής για τις εκτρώσεις.

Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν -κακώς ίσως - ότι η διακοπή της κύησης, η έκτρωση, είναι τόσο... αθώα όσο και μια γέννα. Οι ψυχολόγοι όμως έχουν διαμετρικά αντίθετη άποψη: Η έκτρωση δεν είναι καθόλου αθώα καθώς έχει τις ίδιες αρνητικές συνέπειες στην ψυχή της γυναίκας με μια αποβολή ή με τον θάνατο ενός παιδιού.

Ωραία. Η ζωή σού χάρισε ήδη ένα ή δύο ή τρία παιδιά. Και δεν θέλεις άλλο ή τουλάχιστον δεν είναι η ώρα ακόμη για το δεύτερο ή τρίτο. Ξέρουμε, το οικογενειακό budget και η κρίση δεν «χωράνε» την έλευση νέου μέλους στην οικογένεια. Είναι λογικό και η ηλικία των παιδιών ή του παιδιού να μην επιτρέπει τη συγκατοίκηση αυτή των λιλιπούτειων απογόνων στην παρούσα φάση. Δεν υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος να τα «κρατάει», οι παππούδες βρίσκονται μακριά ή δεν είναι διαθέσιμοι. Ο τρίτος άνθρωπος που μπορεί να φυλάξει τα παιδιά κοστίζει ή δεν είναι ποτέ ο κατάλληλος...

Οπότε η λογική και η σκληρή πραγματικότητα σε στέλνουν μοιραία στο γυναικολόγο για διακοπή της απρόσμενης, της ανεπιθύμητης όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, εγκυμοσύνης. Ξέρουμε ότι δεν παίρνεις αβασάνιστα εσύ και ο σύντροφός σου μια τέτοια δύσκολη απόφαση. Κάθε παιδάκι είναι δώρο της ζωής, είναι μια ζωή, μια ψυχή που πρέπει να έρθει στο φως. Όμως το φως στο τούνελ της προσωπικής ζωής ίσα που αχνοφαίνεται, οπότε το χειρουργικό κρεβάτι φαντάζει ως η μόνη λύση... Κακή, κάκιστη, αλλά η μοναδική.

Πέρα από τα τεχνικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια έκτρωση -κυρίως μια μη δηλωμένη διακοπή κύησης μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι πολλές καταγράφονται με διαφορετική ιατρική ορολογία- οι ψυχολογικές συνέπειες φαίνεται ότι είναι πολλαπλάσιες αυτών που φανταζόμαστε. Ψυχολογικές συνέπειες που σχετίζονται με την πεποίθηση ότι η γυναίκα έκανε κάτι κακό, αφαίρεσε μια ζωή, προκάλεσε προβλήματα στον οργανισμό της ή έστειλε στο μέλλον γυναικολογικά θέματα που σχετίζονται με καρκίνους ή αδυναμίες σύλληψης. Μάλιστα, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της άμβλωσης συνδέοντα άμεσα με το πόσο συνειδητή ή όχι είναι αυτή η απόφαση. Πρόκειται για μια διαδικασία από την οποία τόσο η γυναίκα όσο και ο σύντροφός της επηρεάζονται αρνητικά σε ψυχολογικό αλλά και σε σεξουαλικό επίπεδο.

Αγχώδης διαταραχή και έλλειψη ερωτικής επιθυμίας
Απευθυνθήκαμε στο γνωστό σε όλες και όλους μας Νευρολόγο - Ψυχίατρο, Θάνο Ασκητή, ο οποίος μας δηλώνει ότι «οι επιπτώσεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι ακόμα μεγαλύτερες αν οι γυναίκες είναι κάτω των 20 ετών, αν είναι χωρισμένες και αν πρόκειται για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε περισσότερες από μία εκτρώσεις».

Μάλιστα, ο διάσημος επί σεξουαλικών ζητημάτων γιατρός δηλώνει ότι αρκετές είναι οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και έχουν δείξει ότι γυναίκες που έχουν κάνει έκτρωση υποφέρουν από διαγνώσιμη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή.

«Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται την έκτρωση ως τραυματικό γεγονός για πολλούς λόγους» αναφέρει ο κ. Ασκητής στο Mothersblob.gr. «Πολλές ωθούνται σε ανεπιθύμητη έκτρωση από συζύγους, φίλους, γονείς ή άλλους. Εάν η γυναίκα έχει πέσει πολλές φορές θύμα καταπιεστικής μεταχείρισης, μια τέτοια ανεπιθύμητη έκτρωση μπορεί να εκληφθεί ως ο ακρότατος βιασμός σε μια ζωή που χαρακτηρίζεται από την κακομεταχείριση. Άλλες γυναίκες, ανεξάρτητα από το πόσο πιεστικές είναι οι αιτίες για τις οποίες επιδιώκουν την έκτρωση, μπορεί πάντα να εκλάβουν τη διακοπή της κυήσεώς τους ως τη βίαια θανάτωση του ίδιου τους του παιδιού», εξηγεί ο Θάνος Ασκητής και συνεχίζει εξηγώντας, το πώς η επιρροή της άμβλωσης στη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας είναι εξίσου σημαντική. «Μια εγκυμοσύνη προκαλεί αναστάτωση στις ορμόνες, το ίδιο συμβαίνει και όταν διακοπεί βίαια. Δημιουργείται μια αναταραχή στον οργανισμό. Η ψυχολογία της γυναίκας επηρεάζεται, έτσι είναι πολύ φυσικό να μην θέλει να κάνει σεξ με το σύντροφο της. Το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η επιθυμία της, εξαρτάται από τις ενοχές που νιώθει!».

Αναγκαία η στήριξη από το περιβάλλον
«Η διακοπή μιας οποιασδήποτε εγκυμοσύνης είναι μια απόφαση που σίγουρα καμία γυναίκα δεν θέλει να πάρει στη ζωή της» καταλήγει ο Θάνος Ασκητής, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν παράμετροι που δυστυχώς δεν υπολογίζει σωστά, φέρνοντάς τη στη δύσκολη θέση να επιλέξει αν θα φέρει στη ζωή ένα μωρό ή όχι. Αν για οποιοδήποτε λόγο, μια γυναίκα πάρει την απόφαση να διακόψει την κύησή της, θα πρέπει να υπάρχει γύρω της και από τους οικείους της, αγάπη, υποστήριξη και κατανόηση, ώστε να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την ψυχολογική πίεση, όλους τους φόβους της και τις ανησυχίες της, να βρει τη χαμένη της σεξουαλικότητά και να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής της».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved