Εκτελεστής διαθήκης: Τι είναι και ποιος ο ρόλος του

O διαθέτης μπορεί να ορίσει στη διαθήκη του ως εκτελεστές ένα ή περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Μπορεί, αν θελήσει επίσης, να αναθέσει στον εκτελεστή να ορίσει συνεκτελεστές ή διαδόχους αυτού.

Ο διορισμός εκτελεστή είναι άκυρος, αν αυτός τότε που αποδέχτηκε το λειτούργημα είναι ανίκανος ή έχει περιορισμένη ικανότητα για δικαιοπραξία.

Το λειτούργημα του εκτελεστή ξεκινάει από την αποδοχή του. Η αποδοχή όπως και η αποποίηση του γίνονται με δήλωση στο γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς ή με αίρεση ή με προθεσμία. Ύστερα από αίτηση οποιουδήποτε έχει συμφέρον, ο πρόεδρος του δικαστηρίου της κληρονομιάς ορίζει προθεσμία ώστε ο εκτελεστής να κάνει τη δήλωση. Αν η προθεσμία περάσει άπρακτη, ο εκτελεστής θεωρείται ότι αποποιήθηκε το λειτούργημά του.

Έργο του εκτελεστή είναι η εκτέλεση των διατάξεων της διαθήκης. Έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει κάθε πράξη την οποία ρητά επέτρεψε ο διαθέτης ή είναι απαραίτητη για την εκτέλεση των διατάξεών του. Με τους ίδιους όρους έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται την κληρονομιά είτε ολόκληρη, είτε μέρος αυτής.

Στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ο εκτελεστής ευθύνεται απέναντι στον κληρονόμο κατά τους κανόνες της εντολής από το διαθέτη για κάθε ζημία της κληρονομίας από πταίσμα του. Το λειτούργημα του εκτελεστή παύει όταν ο κληρονόμος παρέχει επαρκή εγγύηση, κατά την κρίση του δικαστηρίου, ότι θα εκτελέσει τις διατάξεις διαθήκης, για τις οποίες ορίστηκε.

Επίσης, το λειτούργημα παύει με το θάνατο ή με την επερχόμενη πλήρη ή περιορισμένη ικανότητα του για δικαιοπραξία.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved