Η κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει την απόδοση στη μελέτη!
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, η συχνή κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και συσχετίζεται με καλή απόδοση στη μελέτη.
Οι ερευνητές, συλλέγοντας δεδομένα από 968 άτομα ηλικίας μεταξύ 23 και 98 ετών, διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται σημαντικά με τη γνωστική λειτουργία, “ανεξάρτητα από άλλες διατροφικές συνήθειες”. Όπως σημειώνουν, όσοι έτρωγαν συχνά σοκολάτες απέδιδαν καλύτερα, μεταξύ άλλων, στα γνωστικά τεστ, ήταν πιο οργανωτικοί και παρατηρητικοί, ενώ απέδιδαν καλύτερα και στις εξετάσεις ψυχικής κατάστασης.
Το μυστικό βρίσκεται στις φλαβανόλες του κακάο, μια υποομάδα των φλαβονοειδών, που βρίσκονται στη σοκολάτα και συνδέονται με την καλή γνωστική λειτουργία. Υψηλά επίπεδα φλαβανόλων εντοπίζονται στη μαύρη σοκολάτα, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά στη γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα. Βέβαια, σημειώνεται ότι υψηλά επίπεδα φλαβανόλων βρίσκονται και στο τσάι, το κόκκινο κρασί και σε ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια και τα μήλα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα τους υποστηρίζουν πρόσφατες κλινικές μελέτες που συνιστούν ότι “τακτική πρόσληψη σε φλαβανόλες του κακάο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία και, ενδεχομένως, στην προστασία έναντι της εξασθένησης που έρχεται όσο μεγαλώνει κάποιος.