Ψηλάφηση στο στήθος: Πότε δεν πρέπει να ανησυχείτε
Αρκετές φορές μπορεί να νιώθετε ενόχληση στο στήθος και κατευθείαν να σκέφτεστε το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, είναι καλό να ξέρετε ότι πολλά ογκίδια στο μαστό είναι καλοήθη.
Πριν αρχίσετε να πανικοβάλλεστε ενημερωθείτε για εκείνες τις περιπτώσεις που νιώσατε να πιάνετε κάτι στη διάρκει της ψηλάφησης του στήθους σας.
Μπορεί να πρόκειται για λίπωμα
Τα λιπώματα είναι καλοήθη ογκίδια, στρογγυλά και με ομαλό περίγραμμα. Δεν είναι σκληρά και, όταν τα πιέζετε, το λίπος από το οποίο αποτελούνται μετακινείται προς τη μία ή την άλλη πλευρά και μετά επανέρχεται στη θέση του.
Μπορεί να πρόκειται για κύστεις
Αλλαγές μπορεί να προκύψουν στην υφή του μαστού λόγω ίνωσης (μάζα ινώδους ιστού, όπως αυτός που συνθέτει τους συνδέσμους στο σώμα) και/ή κύστεων (στρογγυλές μάζες με υγρό), καταστάσεις που είναι πολύ συχνές και καλοήθεις, επομένως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Τέτοιες αλλοιώσεις εμφανίζονται συνήθως στο κάτω μέρος του μαστού (πρακτικά, στο σημείο επαφής με τη μπανέλα του σουτιέν).
Υπάρχει περίπτωση να είναι ινοαδενώματα
Αυτά είναι συμπαγή ογκίδια από ινώδη και αδενικό ιστό και αποτελούν τον πιο κοινό όγκο στις νεαρές ηλικίες (μεταξύ 20-30 ετών). Μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία, ακόμη και πόνο. Είναι πιθανό να μεγαλώσουν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετακινούνται πολύ εύκολα, αν τα πιέσετε με τα δάχτυλα, και σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς.
Αυτό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να κάνετε ειναι μόλις αντιληφθείτε οτιδήποτε, να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά.
Στις περιπτώσεις δε καρκίνου του µαστού, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο µικρότερο είναι το µέγεθος του ογκιδίου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ίαση και διατήρηση του µαστού. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας και φυσικά να κάνετε την ψηλάφηση που χρειάζεται κατά τις οδηγιες του γιατρού σας.