Προστατεύστε τις οδοντόβουρτσές σας από τα μικρόβια!
Η οδοντόβουρτσα, παρόλο που είναι απολύτως προσωπικό αντικείμενο, δυστυχώς δεν αποστειρώνεται και δεν απολυμαίνεται μεταξύ των χρήσεων.
Η οδοντόβουρτσα είναι γεμάτη μικρόβια, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αγγλίας του Μάντσεστερ. Έχουν διαπιστώσει ότι μια εκτεθειμένη οδοντόβουρτσα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων του βακτηρίου E. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάρροια, και του σταφυλόκοκκου, βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος. Αλλά μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν τρόποι προστασίας.
Μετά το βούρτσισμα, ξεπλύνετε την οδοντόβουρτσά σας με άφθονο νερό της βρύσης για να βεβαιωθείτε ότι δεν έμεινε καθόλου οδοντόπαστα ή υπολείμματα από το καθάρισμα των δοντιών. Αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα και φυλάξτε την όρθια.
Τα περισσότερα μπάνια είναι μικρά. Και σε πολλά σπίτια, η τουαλέτα είναι αρκετά κοντά στο νεροχύτη του μπάνιου, όπου συνήθως τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα μας. Κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, ένα κοκτέιλ βακτηρίων εκσφενδονίζεται στον αέρα και μπορεί να μολύνει την εκτεθειμένη οδοντόβουρτσα σας. Το καλύτερο είναι να αποθηκεύσετε την οδοντόβουρτσα σας μακριά από την τουαλέτα π.χ. σε κάποιο ντουλάπι του μπάνιου.
Οι οδοντόβουρτσες δεν πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστές θήκες ή δοχεία. Επειδή όταν τοποθετούνται στη θέση τους είναι ακόμη υγρές, αν το κουτί φύλαξης είναι κλειστό, θα ανέβει η υγρασία, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
Δεν πρέπει να προσπαθούμε να απολυμάνουμε τις οδοντόβουρτσες βυθίζοντάς τις σε στοματικό διάλυμα. Αυτή η πρακτική, όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά μπορεί να διευκολύνει την μόλυνση της οδοντόβουρτσας, εάν το ίδιο διάλυμα χρησιμοποιείται για περισσότερες οδοντόβουρτσες.
Μια οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται όταν οι τρίχες της φθείρονται. Συνήθως καλό είναι να την αλλάζετε κάθε τρεις μήνες, ή αν έχει αρχίσει να χάνει το σχήμα της στο μέρος που είναι οι τρίχες.
Και φυσικά μην μοιράζεστε ποτέ την οδοντόβουρτσα σας με άλλα άτομα.