Τι να κάνουμε για να βγούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα από ένα τσακωμό
Μέσα στη σχέση μας φυσικό είναι να υπάρξουν κάποιοι τσακωμοί και κάποιες παρεξηγήσεις...όλοι μας έχουμε υπάρξει και φυσικά θα υπάρξουμε ξανά σε αυτή τη θέση, αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι πως να διαχειριζόμαστε σωστά έναν τσακωμό...
Πότε πρέπει να τραβάμε τη κόκκινη γραμμή, πότε πρέπει να σιωπούμε, πότε πρέπει να υποστηρίξουμε τον εαυτό μας;
Ο άνθρωπός μας είναι εκείνος που ξέρει καλύτερα από όλους τα δυνατά και κυρίως τα αδύναμα σημεία μας...είναι αυτός που μας ακούει όταν μας νευριάζουν οι φίλοι μας, οι γονείς μας, το αφεντικό μας...ο κόσμος όλος! Ακόμα και τις μέρες που νιώθουμε ότι όλοι είναι εναντίον μας, ο σύντροφός μας είναι μια σανίδα σωτηρίας, ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για να πονέσει λιγότερο η πτώση από την απογοήτευση..
Κι όμως υπάρχουν μέρες που νιώθουμε ότι ούτε κι εκείνος μας καταλαβαίνει...είναι στο απέναντι στρατόπεδο και απλά δεν μπορεί να δει την οπτική μας...Τί συμβαίνει και τί να κάνουμε για να βγούμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα από τον τσακωμό;
Καταρχάς, είναι σημαντικό να πούμε πως ένας τσακωμός δεν είναι και το τέλος μιας σχέσης...ούτε του κόσμου όλου! Είναι καθόλα φυσιολογικό για ένα ζευγάρι να τσακώνεται κάποιες φορές, για ανούσια αλλά και για πιο σοβαρά θέματα...Πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι ένας τσακωμός σας παρέχει κάποιες πληροφορίες για τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας καθώς ο τρόπος που φερόμαστε σε έναν τσακωμό, δυστυχώς για κάποιους, αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά μας. Ένας άνθρωπος που φωνάζει και μιλάει χυδαία και με ασέβεια, δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός όταν είναι ήρεμος. Μη σας ξεγελά..
Το βασικότερο κομμάτι σε ένα τσακωμό είναι να μην τραβάτε το σχοινί όταν είστε εν βρασμώ ψυχής...θα ακουστούν λόγια που πληγώνουν και μετά θα είναι δυσκολότερη η επανασύνδεση...Ωστόσο, προβληματιστείτε...γιατί θέλατε να πείτε αυτό ή εκείνο; μήπως το υπονοούμενο που θα πετάγατε εν βρασμώ ψυχής είναι κάτι που σας ενοχλεί και δεν τολμάτε να το θίξετε σε διαφορετική περίσταση;
Κάντε μια βόλτα...φύγετε από το σπίτι, κλείστε το τηλέφωνο, κάντε κάτι για να ηρεμήσετε τον εαυτό σας και μετά απαντήστε σε κάτι που σας θύμωσε...σε ένα τσακωμό, όλοι οι άνθρωποι έχουμε το ταλέντο να προκαλούμε τον απέναντι και να τον "τσιμπάμε" για να συνεχιστεί ο τσακωμός και να εκτονώσουμε το θυμό μας...ωστόσο είναι επικίνδυνο παιχνίδι και πάντα καταλήγει σε δύο πληγωμένες ψυχές.
Ποτέ μην αναφέρεστε σε παλαιότερους τσακωμούς ή σε παλαιότερα πράγματα που σας έχουν πληγώσει. Το καλύτερο και πιο λειτουργικό είναι να κουβεντιάζετε και να προσπαθείτε να λύνετε το τωρινό θέμα που σας κάνει να τσακώνεστε. Εάν παίξετε το παιχνίδι "Κι εσύ τότε που.." όχι μόνο δεν θα βγει κανείς νικητής αλλά και η κατάληξη της κουβέντας θα είναι ένας πιο μεγάλος θυμός..
Μην μιλάτε με ασέβεια και μην είστε είρωνες. Για πολλούς ανθρώπους η ειρωνεία είναι ένας μηχανισμός άμυνας, μια προστασία του εγώ, αλλά ο απέναντί μας δεν μπορεί παρά να το εκλάβει σαν αδιαφορία ή σαν επίθεση, κι έτσι θα αμυνθεί...Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν τα ζευγάρια είναι να μιλάνε με ασέβεια όταν τσακώνονται και να μην την "λαμβάνουν υπόψιν", επειδή είναι λόγια θυμού...Η ασέβεια είναι ασέβεια όμως...δεν μπορούμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού και σε κάθε τσακωμό να βριζόμαστε, έτσι δεν είναι;
Προσπαθείστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τα αδύναμα μέρη του συντρόφου σας δεν είναι "προς χρήση" σε ένα τσακωμό...μην χτυπάτε εκεί που πονάει, δεν είναι όμορφο, δεν είναι σωστό, δεν μας τιμά σαν ανθρώπους. Τα αδύναμα σημεία είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη...αδύναμα. Ας τα αφήσουμε ήσυχα σε μια γωνιά του μυαλού και ας μην τα χρησιμοποιούμε για να πληγώνουμε το άλλο μας μισό.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι μια σχέση δοκιμάζεται και δυναμώνει με έναν τσακωμό...όχι έναν οποιοδήποτε τσακωμό, έναν "λειτουργικό" τσακωμό υπό την έννοια του σεβασμού και την αμοιβαίας αγάπης...ναι! Mπορείτε να τσακωθείτε και ταυτόχρονα να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Μιλήστε ήρεμα, πείτε τί σας πληγώνει και χρησιμοποιείστε αυτό που κάποιοι θεραπευτές ονομάζουν θετική αναπλαισίωση: μην χρησιμοποιείτε στις εκφράσεις σας συνέχει τα "μη" και "δεν", αλλά πείτε το ίδιο πράγμα χωρίς αυτά. Για παράδειγμα: η φράση: "Δεν θέλω να πηγαίνουμε στους γονείς σου κάθε βδομάδα, δεν περνάω καλά", μπορεί να γίνει: "Προτιμώ να πηγαίνουμε στους γονείς σου κάθε 15 μέρες. Θα πέρναγα καλύτερα μαζί τους, θα είχαμε να συζητήσουμε περισσότερα θέματα έτσι".
Μην ξεχνάτε τα θετικά του συντρόφου σας, απλά και μόνο επειδή τσακώνεστε την παρούσα στιγμή...είναι ο ίδιος άνθρωπος που ερωτευτήκατε και ο ίδιος άνθρωπος που σας κάνει να γελάτε μέχρι να μην μπορείτε να πάρετε ανάσα.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι