Ποια λάθη κάνουν οι γονείς στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας
Αυξημένα παραμένουν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη χώρα μας. Η εντερική λοίμωξη, που οφείλεται σε διάφορους ιούς παρουσίασε σημαντική έξαρση τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρώντας μικρούς και μεγάλους.
Οι λοιμώξεις από ροτα-ιος αποτελούν τη συχνότερη αιτία διάρροιας σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών. Οι αδενο-ιοί προκαλούν διάρροια κυρίως σε μικρά παιδιά αλλά επίσης και σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, ενώ οι νορο-ιοί μολύνουν άτομα όλων των ηλικιών.
Συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει για την γαστρεντερίτιδα. Συνήθως, οι ασθενείς καταναλώνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες υγρών, για όσο διαρκούν τα συμπτώματα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε όταν υποφέρουμε από γαστρεντερίτιδα; Πρέπει να δίνουμε μόνο νερό στο παιδί και πόσο συχνά; Σύμφωνα με παιδιάτρους οι περισσότεροι γονείς πρέπει να αποφεύγουν τα εξής λάθη:
-Να δίνουν στα παιδιά να πιουν υγρά έστω και μία γουλιά, μετά τον εμετό. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να διεγείρουν το στομάχι και να προκαλέσουν και άλλο εμετό.
-Να δίνουν υγρά χωρίς πρώτα να έχουν περάσει 1-2 ώρες από τον τελευταίο εμετό.
-Να δίνουν έξτρα ζάχαρη στο παιδί, -ούτε με τη μορφή ζαχαρόνερου-, καθώς εντείνει τη διάρροια.
-Να χορηγούν αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά φάρμακα για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας.
Στο νοσοκομείο θα πρέπει να μεταφερθεί για εκτίμηση ένα παιδάκι έως 5 ετών που κάνει 5-10 εμέτους σε ένα 24ωρο.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ,οι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες και ακόμα και μικρή ποσότητα ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Κάποιος ασθενής που έχει νοσήσει με γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδώσει τον ιό από τη στιγμή που θα αρχίσει να νιώθει αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις μέρες μετά την ανάρρωσή του.
Συμβουλές σε γονείς
· Καλέστε τον παιδίατρο όταν το παιδί παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας ή πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους ή έντονο κοιλιακό άλγος.
· Εάν τα κόπρανα του παιδιού περιέχουν βλέννα ή αίμα.
· Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο όταν το παιδί φαίνεται αφυδατωμένο.