Ετοιμάζεστε να βαφτίσετε; Αυτές είναι οι υποχρεώσεις σας
Είναι πολύ τιμητικό να σου εμπιστευτεί κάποιος το παιδί του για να το βαφτίσεις, αλλά μαζί με την αποδοχή της γλυκιάς πρόσκλησης, έρχονται μαζί και μία σειρά από υποχρεώσεις.
Όταν κάποιος παίρνει την απόφαση να γίνει νονός, θα πρέπει να εχει στο μυαλό του ότι δεν είναι μια απλή απόφαση σαν όλες τις άλλες αλλά μια απόφαση ζωής με αυξημένες υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις του νονού δεν σταματούν στα βαπτιστικά ρούχα και στο μυστήριο. Η πραγματική υποχρέωση που αναλαμβάνει είναι να είναι κοντά στο παιδί.
Πρώτα από όλα, αν πρόκειται να βαφτίσετε ενα παιδάκι, καλό είναι να έχει ήδη καλλιεργηθεί μεταξύ τους μια καλή σχέση, έτσι ώστε το μωρό να αισθάνεται ασφάλεια στην αγκαλιά της νονάς κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Το μωρό έτσι κι αλλιώς θα κλάψει. Τουλάχιστον ας μη σας βλέπει τότε πρώτη φορά...
Ο νονός έχει να φροντίσει για τα εξής:
Τα βαπτιστικά ρούχα και παπουτσάκια.
Τον Σταυρό
Τα μαρτυρικά
Τα λαδόπανα και ένα μπουκαλάκι για το λάδι.
Ένα σαπουνάκι.
Πετσέτες. Δυο μικρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο παπάς και μια μεγάλη για το παιδί.|
Μία λαμπάδα.
Τον στολισμό της Εκκλησίας
Την πληρωμή του Παπά.
Μετά τη βάπτιση, η παράδοση λέει πως:
Τρεις ημέρες μετά ο νονός θα πρέπει να επισκεφθεί το παιδί για το ξελάδωμα, δηλαδη να κάνει μπάνιο το παιδί, ενώ τρεις διαδοχικές Κυριακές μετά την βάπτιση ο νονός τυπικά πρέπει να πάει το παιδί στην Εκκλησία για να το μεταλάβει . Τις 2 πρώτες πρέπει να πάρει μαζί του και την λαμπάδα.
Και φυσικά, οι νονοί παίρνουν δώρα τα Χριστούγεννα, το Πάσχα μαζί με την λαμπάδα, στην γιορτή και στα γενέθλια του παιδιού.
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο και είστε γονιός, αναλογιστείτε την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου που θέλετε και θέλει να γίνει νονος η νονά του παιδιού σας.
Αν είστε νονός, αναλογιστείτε την οικονομική κατάσταση των γονιών για να μην φέρεται σε δύσκολη θέση τους γονείς. Μη ζητήσετε ακριβό δώρο και μη καλείτε αλόγιστα κόσμο...