Τι είναι το ενδομητρικό σπιράλ;
Το σπιράλ αποτελεί μία από τις διαδεδομένες μεθόδους αντισύλληψης, καθώς η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 99,5%!
Πρόκειται για πλαστικές ράβδους σε σχήμα Τ που περιέχουν χαλκό ή λεβονοργεστρέλη και τοποθετούνται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Με την τοποθετηση, το σπιράλ προκαλεί αντίδραση ξένου σώματος μέσα στο ενδομήτριο και έτσι αφ'ενός εμποδίζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και αφ'ετέρου εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.
Στην ουσία το σπιράλ προκαλεί μείωση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, καθώς και καταστροφή αυτών, κι έτσι καθιστά το περιβάλλον της μήτρας ακατάλληλο για την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.
Το σπιράλ τοποθετείται προς το τέλος της εμμηνορρυσίας, όταν το τραχηλικό στόμιο είναι πιο ανοικτό και η διαδικασία προκαλεί μικρότερη ενόχληση στη γυναίκα. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί αμέσως μετά από έκτρωση ή εάν η γυναίκα έχει γεννήσει, 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος αντισύλληψης δεν απευθύνεται σε νεαρές γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, επειδή εμφυτεύεται μέσα στη μήτρα. Η μέθοδος προσφέρει αντισυλληπτική προστασία μέχρι και 5 χρόνια. Τα σπιράλ έχουν πολύ υψηλα επίπεδα αντισυλληπτικής προστασίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για άμεση και επείγουσα αντισύλληψη μετά την ερωτική επαφή.
Δεν μπορούν όλες οι γυναίκες να χρησιμοποιήσουν ενδομήτριο σπείραμα. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους σε γυναίκες με ιστορικό σαλπιγγίτιδας. Ακόμη, εξαιρούνται γυναίκες με συχνές φλεγμονές του γεννητικού συστήματος, με πολλά ινομυώματα, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας κλπ. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή σε νέες κοπέλες, σε διαβήτη κλπ. Σε περίπτωση ανάπτυξης φλεγμονής, αυτή μπορεί να επεκταθεί στις σάλπιγγες και να προκαλέσει στείρωση.
Τέλος, δε μπορούν προφανώς να προσφέρουν καμία προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.