Διατροφικός οδηγός για τη Μεγάλη Εβδομάδα-Τι να προσέχετε
Για να περάσετε τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς ανεπιθύμητες γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και αλλαγές στο βάρος σας λόγω της νηστείας, θα πρέπει να φροντίσετε να μην κάνετε υπερβολές.
Στις ημέρες της νηστείας
• Κάντε 5 γεύματα την ημέρα δηλαδή 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 2 ενδιάμεσα γεύματα. Συνοδεύστε το μεσημεριανό και το δείπνο με σαλάτα. Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα. Καλές επιλογές για ενδιάμεσα γεύματα είναι τα φρούτα σε συνδυασμό με ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Οι ξηροί καρποί επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού. .
• Προσέξτε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων. Επιλέξτε απλές φέτες ψωμιού και όχι μπαγκέτες, μετριάστε την κατανάλωση μακαρονιών και ρυζιού. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης από τα επεξεργασμένα γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση της γλυκόζη στο αίμα.
• Καταναλώστε θαλασσινά, όπως χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και οστρακοειδή. Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας με χαμηλές θερμίδες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χοληστερόλη των θαλασσινών επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Μεγάλο Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα
• «Σπάστε» τη νηστεία με μαγειρίτσα ή αν δεν σας αρέσουν τα εντόσθια, με κάποια άλλη σούπα. Οι σούπες είναι μια καλή τροφή και βοηθάνε το στομάχι να δεχθεί τις ζωικές τροφές μετά τη νηστεία.
• Συνοδεύστε τα κρεατικά με άφθονες σαλάτες καθώς οι φυτικές ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών και βοηθούν στην αποβολή τους από τον οργανισμό.
• Καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού και για να δώσετε γεύση προσθέστε μυρωδικά και μπαχαρικά. Ειδικά η ρίγανη προστατεύει από τη δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στο κρέας που παράγονται από το ψήσιμο του σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες.
• Άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος, καλό θα ήταν να προσέξουν την κατανάλωση φαγητών με εντόσθια.
• Αν το μεσημεριανό σας γεύμα είναι πολύ φορτωμένο με θερμίδες, προσπαθήστε το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ π.χ. χορτόσουπα ή σαλάτα με αυγό.
• Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση των τροφίμων γιατί τις μέρες αυτές παρατηρούνται πολλά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.
Από την ιστοσελίδα του ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας , www.okaa.gr) και τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Σταματάκη Αστερία, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.