Μίνι IVF ή Τροποποιημένος Φυσικός Κύκλος
Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος (minimal stimulation in vitro fertilization ή Mini IVF) είναι μια νέα θεραπεία γονιμότητας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από τον Χάρη Χηνιάδη, Γυναικολόγο Αναπαραγωγής.
Οι μελέτες των τελευταίων ετών χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν αποδείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούμε στη θεραπεία της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκειμένου να δημιουργηθούν ωάρια, είναι ασφαλή και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας. Δεν προκαλούν δηλαδή καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών και δεν αυξάνουν τις πιθανότητες γι’ αυτό.
Παρόλα αυτά είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου γυναίκες είτε μικρής, είτε μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας δεν έχουν την αναμενόμενη απόδοση στα φάρμακα αυτά. Επιπλέον αρκετές ασθενείς επιλέγουν για προσωπικούς λόγους να μην λαμβάνουν την απαραίτητη δόση γοναδοτροπινών, αλλά χαμηλότερη, αναγνωρίζοντας ότι αντίστοιχα χαμηλότερη θα είναι και η παραγωγή ωαρίων και εν τέλει εμβρύων.
Στις περιπτώσεις αυτές, όπου δηλαδή δεν έχει νόημα ή δεν είναι επιθυμητή η χορήγηση των κανονικών δόσεων, μπορούμε να κάνουμε την λεγόμενη mini εξωσωματική, ή αλλιώς τροποποιημένο φυσικό κύκλο κατά τον οποίον χορηγούμε μικρή δόση φαρμάκου προκειμένου να υποστηρίξουμε την παραγωγή 2-4 ωαρίων, τα οποία μετά την γονιμοποίηση τους θα δημιουργήσουν έμβρυα.
Τα έμβρυα αυτά καλλιεργούνται μέχρι την 5η μέρα της ζωής τους, οπότε και τα ονομάζουμε βλαστοκύστες και έχουμε τη δυνατότητα είτε να τα μεταφέρουμε στη μήτρα, είτε να τα καταψύξουμε και συλλέξουμε έτσι ώστε να γίνει μία μόνο εμβρυομεταφορά όταν θα έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβρύων με πολύ καλή μορφολογική ποιότητα.
Η διαδικασία αυτή ονομάζεται στα αγγλικά collect and freeze και είναι πολύ αποτελεσματική στις δύο περιπτώσεις υπογονιμότητας ζευγαριών με υπογονιμότητα που αναφέραμε.
Η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων που παράγονται. Δεν αναμένουμε δηλαδή να πάρουμε ωάρια καλύτερης ποιότητας επειδή χορηγούμε μικρότερη δόση φαρμάκων, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η ποιότητα των ωαρίων δεν επηρεάζεται από αυτά.
Το μεγάλο όφελος για τις γυναίκες που είναι πτωχές απαντήτριες -είναι η πλειοψηφία των ασθενών στις οποίες εφαρμόζουμε την παραπάνω θεραπεία- είναι ότι έχουνε μικρότερο οικονομικό κόστος για τα φάρμακα που χορηγούνται καθώς επίσης και το υποκειμενικό όφελος της ψυχολογικής επιβάρυνσης των γυναικών που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία τους
Χάρης Χ. Χηνιάδης
Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκόπηση
Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΜΗΤΕΡΑ
Καρνεάδου 16
Κολωνάκι, Αθήνα 10675
τηλ. 210 7215034
κιν. 6972910505
Ο Χάρης Χηνιάδης είναι Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μητέρα και συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live.
Εισήχθη και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικεύθηκε στην Μαιευτική & Γυναικολογία στο Λονδίνο (1997-2003).
Εργάστηκε ως Κλινικός Ερευνητής Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Harris Birthright Unit for Fetal Medicine, King’s College University Hospital.
Διετέλεσε Επιμελητής του King George Hospital.
Εξειδικεύτηκε στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Γυναικολογική Ενδοσκοπική Χειρουργική (Λαπαροσκόπηση & Υστεροσκόπηση) και εργάστηκε ως Ειδικός Επιμελητής στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Saint Bartholomew’s, London.
Από το 2003 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Μαιευτηρίου Μητέρα όπου και διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος.
Είναι διπλωματούχος Ενδοσκοπικής Γυναικολογίας (European Diploma in Gynecological Endoscopy, Université d’ Auvergne, Clermont–Ferrand), Ρομποτικής Λαπαροσκόπησης (Diploma of Console Surgeon in Robotic Laparoscopy, Strasbourg), του Diploma of Faculty for Family Planning του Βρετανικού Κολλεγίου Μαιευτικής-Γυναικολογίας (RCOG) και του Διπλώματος Α.L.S.O. (Advanced Life Support in Obstetrics), U.Κ..
Είναι πιστοποιημένος Υπερηχογραφιστής, και κάτοχος του Διπλώματος του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας για το Γυναικολογικό και Μαιευτικό Υπερηχογράφημα.
Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και τους εκτοετείς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του European University Cyprus στο Νοσοκομείο Υγεία.
Αφιερώνει σημαντικό μέρος του εργασιακού του χρόνου στη δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών και στην ενημέρωση ιατρών και κοινού σε θέματα αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας.