Η εμβρυομεταφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση: Πότε και πώς γίνεται;

Μενέλαος Λυγνός

Τι είναι η εμβρυομεταφορά;

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης «χωρίζεται» σχηματικά στα παρακάτω στάδια:

Πώς γίνεται η εμβρυομεταφορά;

Πρόκειται για μία απλή και ανώδυνη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί τη χορήγηση αναλγητικής αγωγής ή ήπιας – έστω – αναισθησίας.
Η γυναίκα την κατάλληλη ημέρα μεταβαίνει στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ανεβαίνει στην κλασσική γυναικολογική καρέκλα ( ο «επίσημος» ιατρικός όρος είναι «μαιευτικός δίφρος» ή γυναικολογικό «Boom») και λαμβάνει την στάση λήψης του test Παπανικολάου (βλ. εικόνα).


Στη συνέχεια ο ιατρός εισάγει εντός του κόλπου ένα εργαλείο, που ονομάζεται κολποδιαστολέας (έως εδώ η διαδικασία είναι ίδια με τη διαδικασία λήψης του test Παπανικολάου), προκειμένου να εντοπίζει τον τράχηλο της μήτρας.

Στον τράχηλο ο ιατρός εισάγει ένα λεπτό και εύκαμπτο σωλήνα (όπως γίνεται και στη σπερματέγχυση). Στο ελεύθερο άκρο του σωλήνα είναι συνδεδεμένη μία σύριγγα με υγρό, εντός του οποίου εντοπίζεται ένα (ή περισσότερα) προς εμβρυομεταφορά έμβρυα. Έτσι αφού ο ιατρός πιέσει το έμβολο της σύριγγας το έμβρυο (ή τα έμβρυα) εισέρχονται στην ενδομητρική κοιλότητα.

Τα έμβρυα δεν είναι ορατά με γυμνό μάτια. Για το λόγο αυτό η άδεια πλέον σύριγγα παραδίδεται στον εμβρυολόγο του εργαστηρίου προκειμένου αυτός να ελέγξει κάτω από το μικροσκόπιο, πως είναι όντως άδεια και να επιβεβαιώσει, ότι τα έμβρυα έχουν εξέλθει αυτής.

Τέλος η γυναίκα παραμένει ξαπλωμένη για δεκαπέντε περίπου λεπτά, μετά την πάροδο των οποίων και μπορεί να επιστρέψει στην οικία της.

Πότε γίνεται η εμβρυομεταφορά;

Η εμβρυομεταφορά, αν πρόκειται για «φρέσκα» έμβρυα (δηλαδή για έμβρυα, που δεν έχουν καταψυχθεί) λαμβάνει χώρα τρεις ή πέντε ημέρες μετά από την ωοληψία, ανάλογα με τη διάρκεια της καλλιέργειας των εμβρύων.

Εντούτοις, σήμερα, χάρη στην υψηλότατη αξιοπιστία της κατάψυξης των εμβρύων, είναι δυνατόν η εμβρυομεταφορά να γίνει σε επόμενη κύκλο. Αυτό επιλέγεται από τους ιατρούς, αν υφίστανται αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (όπως συμβαίνει σε γυναίκες, που εμφανίζουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Η εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων μπορεί να γίνει και αν η πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής απέτυχε ή αν το ζευγάρι θέλει κι άλλο παιδί. Έτσι η γυναίκα δεν χρειάζεται να υποβληθεί εκ νέου στη διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών και της ωοληψίας.

Πριν την εμβρυομεταφορά θα χρειαστεί να λάβω φάρμακα;

Εν όψει της εμβρυομεταφοράς συστήνεται η χορήγηση σκευασμάτων, τα οποία καθιστούν το «περιβάλλον» της μήτρας τρόπον τινά πιο «δεκτικό», σε ό,τι αφορά την εμφύτευση του εμβρύου. Έτσι αυξάνονται και οι πιθανότητες αυτό να αναπτυχθεί επιτυχώς και να γεννηθεί τελικά παιδί.

Πόσα έμβρυα μεταφέρονται σε κάθε κύκλο;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μεταφέρονται δύο έμβρυα ανά κύκλο. Η πρακτική αυτή αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες απόκτησης τέκνου. Σαν «παρενέργεια» όμως έχει την παράλληλη αύξηση και των πιθανοτήτων για δίδυμη κύηση, η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχετικά υψηλού κινδύνου.

Πώς επιλέγονται τα προς εμβρυομεταφορά έμβρυα;

Εξειδικευμένοι επιστήμονες – οι εμβρυολόγοι – παρατηρούν τα έμβρυα κάτω από το μικροσκόπιο και βαθμολογούν καθένα από αυτά με βάση κάποια μορφολογικά κριτήρια.
Όσο υψηλότερη βαθμολογία «πιάσει» ένα έμβρυο τόσο υψηλότερες πιθανότητες έχει αυτό να εμφυτευθεί στη μήτρα και να αναπτυχθεί επιτυχώς, ώστε το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί.
Συνήθως, επιλέγεται σε πρώτη φάση η μεταφορά των «καλυτέρων» εμβρύων.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved