Πώς επιλέγω ειδικό Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
- Κριτήρια για να διαλέξετε γιατρό εξωσωματικής γονιμοποίησης
- Ο χρόνος που σας αφιερώνει ο ειδικός
- Η εμπειρία και η εξειδίκευσή του
- Η εγγύτητα
- Η μονάδα και το εργαστήριο εξωσωματικής
- Η σωστή επιλογή μεθόδου
- Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια, από τη διερεύνηση της γονιμότητας έως την επιλογή της ενδεδειγμένης προσέγγισης που εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση. Είναι μία σύνθετη διαδικασία που ενέχει ιδιαιτερότητες, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές, επομένως χρειάζεται να επιλέξετε έναν ειδικό που θα σας κατευθύνει σωστά, θα σας εξηγήσει τα στάδια της θεραπείας και θα σταθεί δίπλα σας εμπνέοντάς σας εμπιστοσύνη. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε ότι ο γιατρός σας αφενός σας ακούει, αφετέρου σας παρέχει πληροφόρηση που καλύπτει κάθε απορία ή ανησυχία σας.
Η επιλογή γιατρού είναι μία από τις πιο καίριες αποφάσεις που αφορούν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε και πραγματοποιήστε έρευνα, ρωτώντας μεταξύ άλλων και φιλικά σας πρόσωπα που ίσως έχουν προσωπική εμπειρία σε θεραπεία ή γνωρίζουν ζευγάρια με σχετική προσωπική εμπειρία. Μεταξύ άλλων, έχουν ιδιαίτερη σημασία:
Ο χρόνος που σας αφιερώνει ο ειδικός
Ο χρόνος που σας αφιερώνει ο ειδικός που σας παρακολουθεί. Το να ασχολείται προσωπικά μαζί σας και να είναι διαθέσιμος.
Η εμπειρία και η εξειδίκευσή του
Οι αιτίες υπογονιμότητας είναι πολλές, συχνά σύνθετες, και χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση κατά περίπτωση. Η εμπειρία του γιατρού είναι σημαντικός παράγοντας τόσο για την αποτελεσματική διερεύνηση όσο και για την εκλογή της κατάλληλης θεραπείας. Από την ενίσχυση της φυσικής γονιμότητας έως μία επεμβατική πράξη που ίσως χρειάζεται (για παράδειγμα, για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με ινομυώματα ή ενδομητρίωση), οι επιλογές που θα κάνει ο γιατρός σας είναι καθοριστικές.
Η εγγύτητα:
η έναρξη μίας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να είναι η αρχή μίας διαδικασίας που περιλαμβάνει αρκετά στάδια και επισκέψεις, τόσο στον γιατρό σας όσο και στη μονάδα με την οποία συνεργάζεται. Για εντάξετε τη θεραπεία όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα στη ζωή σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε κατά το δυνατό το χρόνο για αυτές τις μετακινήσεις.
Η μονάδα και το εργαστήριο εξωσωματικής
Το μέγεθος, η εμπειρία και οι προδιαγραφές του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θα χειριστεί την περίπτωση σας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Οι διαδικασίες και οι ιατρικές πράξεις που εκτελούνται χρειάζονται την υποστήριξη σύγχρονης τεχνολογίας και ακριβού εξοπλισμού, στοιχεία που κατά τεκμήριο διαθέτει ένα μεγάλο καθιερωμένο κέντρο.
Η σωστή επιλογή μεθόδου
Η σωστή επιλογή μεθόδου και οι προσαρμογές που ίσως χρειαστεί να γίνουν στη διάρκεια της θεραπείας. Είναι αποφάσεις που βελτιστοποιούν τις πιθανότητες επιτυχίας.
Ο αριθμός των εμβρύων που μεταφέρονται κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση
Πρόκειται για επιλογή που σχετίζεται με τις πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και δίδυμης κύησης. Η μεταφορά ενός εμβρύου κάθε φορά αποκλείει τη δίδυμη κύηση (που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών σε όλη τη διάρκειά της και κατά τον τοκετό). Ας σημειωθεί η μεταφορά αρχικά ενός εμβρύου και στη συνέχεια, εφόσον υπάρξει αποτυχία, η μεταφορά δεύτερου εμβρύου σε επόμενο στάδιο είναι πρακτική που παρουσιάζει μικρή αύξηση των αθροιστικών ποσοστών επιτυχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εφαρμόζεται με επιτυχία στις σκανδιναβικές χώρες, όπου υπάρχει αυστηρότερη νομοθεσία και κανόνες δεοντολογίας.
Γεώργιος Αρ. Νικολόπουλος
Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Νικολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Αποφοίτησε από το Γαλλο-Ελληνικό σχολείο «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων» το 1988, και µε
πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη την ίδια χρονιά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Αποφοίτησε το 1994 µε βαθµό «Λίαν Καλώς». Μετά
την εξάσκηση της υπηρεσίας υπαίθρου στα Ιωάννινα και την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, έγινε δεκτός να ασκήσει την ειδικότητα ΓυναικολογίαςΜαιευτικής στην Μεγάλη Βρετανία. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας εργάστηκε σε 6 νοσοκοµεία της Αγγλίας και της Σκωτίας, κερδίζοντας εµπειρία σε όλους τους τοµείς της ειδικότητας, όπως µαιευτική και κύηση υψηλού κινδύνου, σύγχρονη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική, µαιευτικός και γυναικολογικός υπέρηχος, κολποσκόπηση και παθολογία τραχήλου, υπογονιµότητα και εξωσωµατική γονιµοποίηση. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας ο Δρ Νικολόπουλος εργάστηκε για 3 χρόνια ως επιµελητής στην Μεγάλη Βρετανία και εξειδικεύτηκε στη Λαπαροσκοπική και Υστεροσκοπική χειρουργική, καθώς και στην Υπογονιµότητα και Eξωσωµατική γονιµοποίηση, ασχολούµενος µε όλο το φάσµα περίθαλψης ζευγαριών µε υπογονιµότητα και τις σύγχρονες µεθόδους εξωσωµατικής γονιµοποίησης και υποβοηθούµενης αναπαραγωγής.
Το 2004, έπειτα από 6 χρόνια παραµονής στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάστηκε έως το 2010 στις µονάδες εξωσωµατικής «Embio» και «Διάγνωση» και, από το 2010 έως το Δεκέµβριο του 2015, στη µονάδα υποβοηθούµενης αναπαραγωγής «Κέντρο Εξωσωµατικής Αθηνών». Από το 2004 έως το 2021, συνεργάστηκε µε το Ιασώ, στο τµήµα Κολποσκοπήσεων και Παθολογίας τραχήλου από το 2006, στο τµήµα Λαπαροσκοπικής και Υστεροσκοπικής Χειρουργικής από το 2009, και στη µονάδα εξωσωµατικής “IOL-Institute of Life” από το 2015. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και, από το Φεβρουάριο του 2021 εντάσσεται στο δυναµικό του µαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, που ανήκει στον όµιλο Υγεία, τον µεγαλύτερο ιατρικό όµιλο της χώρας. Η ένταξή του στο δυναµικό του νέου οµίλου περιλαµβάνει και συνεργασία µε τη Μονάδα Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής ΜΗΤΕΡΑ IVF.
O Δρ Νικολόπουλος είναι µέλος των Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ESHRE), της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (ESGE), της Ένωσης Κολποσκόπων Μεγάλης Βρετανίας (BSCCP), της Ένωσης Αναπαραγωγικής υγείας και Οικογενειακού προγραµµατισµού Μεγάλης Βρετανίας (DFFP), της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Υποβοηθούµενης Αναπαραγωγής καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Μεγάλης Βρετανίας (GMC).