Πόσες εξωσωματικές μπορεί να κάνει μια γυναίκα; (Προϋποθέσεις, επιπλοκές)

Επανειλημμένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης - Τι να γνωρίζετε

Το ιδανικό αποτέλεσμα της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα υγιές μωρό με την πρώτη προσπάθεια, έτσι δεν είναι; Κι όμως, όλοι έχουμε ακούσει για ζευγάρια που χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, 3, 5, 9 ή και παραπάνω! Είναι ασφαλές για τη γυναίκα και το μωρό; Πώς επηρεάζουν το ζευγάρι οι πολλές εξωσωματικές;
Ρωτήσαμε τον ειδικό, επικεφαλής γυναικολόγο αναπαραγωγής και υπεύθυνο θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη ΜΙΥΑ ‘Γέννημα IVF’ κο. Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG.

«Δε θα ξεχάσω ποτέ το ζευγάρι που απευθύνθηκε σε εμάς μετά από 30 αποτυχημένες προσπάθειες! Πρόκειται για ένα ακραίο παράδειγμα και ευτυχώς τα περισσότερα ζευγάρια τα καταφέρνουν στις πρώτες 3 προσπάθειες. Στην εξωσωματική, το ιδανικό είναι να έρθει η εγκυμοσύνη και το μωράκι με την πρώτη θεραπεία. Αυτό είναι πάντα ο στόχος. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό για όλα τα ζευγάρια. Κάποια θα χρειαστεί να κάνουν περισσότερες προσπάθειες μέχρι το θετικό αποτέλεσμα και αυτό έχει σχέση κυρίως με το ιατρικό ιστορικό τους.

Ας είμαστε σαφείς: η εξωσωματική δεν είναι κάτι ‘επικίνδυνο’ για τη γυναίκα ή για το μωρό, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρόκειται για μια ασφαλή θεραπεία, όταν φυσικά διενεργείται από εξειδικευμένους και έμπειρους ειδικούς. Οι όποιες επιπλοκές της είναι ήπιες και παροδικές και μόνο πολύ σπάνια αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζητούμενο είναι να χρειαστούν οι λιγότερες δυνατές προσπάθειες.

Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η ταλαιπωρία, η αναμονή, η απογοήτευση και το κόστος (οικονομικό, ψυχολογικό, κοινωνικό κλπ) για το ζευγάρι. Θέλουμε να γίνουν γονείς όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Άλλωστε, οι μελέτες μας δείχνουν ότι στατιστικά τα περισσότερα ζευγάρια θα έχουν θετικό αποτέλεσμα έως την 3η εξωσωματική».

Τι απαιτείται για να έρθει το θετικό αποτέλεσμα γρήγορα; (με μία ή λίγες προσπάθειες εξωσωματικής)

  • οι κατάλληλες ιατρικές προϋποθέσεις (απόθεμα ωοθηκών, υγεία μήτρας, ανδρική γονιμότητα, ηλικία κλπ)
  • ενδελεχής διερεύνηση των αιτίων της υπογονιμότητας από την ομάδα των ειδικών γυναικολόγων αναπαραγωγής και των εμβρυολόγων
  • εξατομικευμένο πρωτόκολλο θεραπείας και στενή παρακολούθηση της πορείας της
  • τεχνολογική υποδομή του εμβρυολογικού εργαστηρίου και γνώσεις/εμπειρία/εξατομικευμένη προσέγγιση των εμβρυολόγων
  • ολοκληρωμένη (και όχι αποσπασματική) διαχείριση της υπογονιμότητας

Κι αν δεν έχει έρθει το θετικό αποτέλεσμα μετά από 3 προσπάθειες; Τι κάνουμε;

Υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν ενδεχομένως περισσότερες προσπάθειες (πχ εξωσωματική με προεμφυτευτικό έλεγχο για κάποιο κληρονομούμενο νόσημα). Όταν το θετικό αποτέλεσμα καθυστερεί σημαίνει ότι χρειάζεται να αλλάξουμε στρατηγική, χρειάζεται συζήτηση με το ζευγάρι για τις διαθέσιμες επιλογές και ενδεχομένως νέες αποφάσεις.

«Το σημαντικό είναι να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το ζευγάρι, οι μελλοντικοί γονείς να έχουν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα από εμάς με απλό, ξεκάθαρο και ειλικρινή τρόπο».

Το μήνυμα του ειδικού:

Η εξωσωματική είναι μια θεραπεία ενίσχυσης της γονιμότητας που έχει βοηθήσει να γεννηθούν εκατομμύρια παιδιά. Είναι μια ευκαιρία για όσα ζευγάρια δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά διαφορετικά.

Ευριπίδης Μαντούδης
Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας
Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Γέννημα IVF
www.gennima.com
facebook.com/gennima
instagram.com/gennimaivf

Μάθετε περισσότερα για τη γονιμότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε παρακάτω

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved