Είναι αλήθεια ότι το στρες προκαλεί υπογονιμότητα;

Bigstock

Στρες και υπογονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε. 

Αρκετές πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν το αυξημένο στρες με την υπογονιμότητα.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες των οποίων το σάλιο είχε υψηλά επίπεδα αμυλάσης, ενός ενζύμου που σηματοδοτεί το στρες, χρειάστηκαν 29% περισσότερο χρόνο για να μείνουν έγκυες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν λιγότερα επίπεδα αμυλάσης.

Υπογονιμότητα και έντονο στρες

«Το σώμα σας είναι έξυπνο, ξέρει ότι (οι περίοδοι στρες) δεν είναι καλές στιγμές για να αποκτήσετε μωρό», λέει η Alice Domar, PhD, εκτελεστική διευθύντρια του Domar Center for Mind/Body Health και ερευνήτρια υπογονιμότητας, τονίζοντας ότι οι γυναίκες που έχουν έντονο στρες δεν έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές , καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη ίσως και αλκοόλ.

Οι ερευνητές λοιπόν αποδέχονται ευρέως ότι το άγχος και η υπογονιμότητα συνδέονται.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, διαταράσσουν τη σηματοδότηση μεταξύ του εγκεφάλου και των ωοθηκών, γεγονός που μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία», λέει η Sarah Berga, MD, ειδική σε θέματα υπογονιμότητας.

Αντιμετώπιση του στρες

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν πρόβλημα να συλλάβουν ή να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με το CDC. Συνήθως, υπάρχει ένας φυσικός λόγος, όπως φραγμένες σάλπιγγες.

Αλλά καθώς περνούν οι μήνες χωρίς να συλλάβουν, το άγχος γίνεται πιο έντονο.

«Οι γυναίκες που παλεύουν με τη στειρότητα έχουν τα ίδια επίπεδα άγχους και κατάθλιψης με τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ή HIV», επισημαίνει η Domar. Κι έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που για να σπάσει θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το άγχος.

Τι μπορείτε να κάνετε

Άσκηση

« Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το στρες και ενισχύει τη γονιμότητα», υποστηρίζει η Lauren Wise, ScD, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Αλλά το κλειδί είναι μέτρια γυμναστική, 1 έως 5 ώρες την εβδομάδα με δραστηριότητες όπως το περπάτημα.

Έλεγχος βάρους

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία καθιστά την προσπάθεια να μείνετε έγκυος πιο δύσκολη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες μπορεί να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από άλλες γυναίκες να έχουν πρόβλημα με τη σύλληψη και κατ΄επέκταση με την υπογονιμότητα.

Υγιεινή διατροφή

Όταν είστε αγχωμένες, συνήθως καταναλώνετε τροφές με λιπαρά και ζάχαρη. Ωστόσο, οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ψάρια και σόγια έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν από εκείνες που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, βαριά επεξεργασμένη, σύμφωνα με μια μελέτη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved