Δευτερογενής υπογονιμότητα: Τι είναι, ποια τα αίτια και τι μπορείτε να κάνετε

Bigstock

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη δευτερογενή υπογονιμότητα.

Η υπογονιμότητα δεν αφορά μόνο στη δυσκολία σύλληψης του πρώτου παιδιού, αλλά και στη δυσκολία απόκτησης ενός ακόμα παιδιού, κάτι το οποίο περιγράφεται ως δευτερογενής υπογονιμότητα.

Τι είναι η δευτερογενής υπογονιμότητα;

Δευτερογενής υπογονιμότητα είναι η δυσκολία σύλληψης μετά την απόκτηση ενός παιδιού και είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε, καθώς αφορά πάνω από το 50% των περιπτώσεων υπογονιμότητας. Για την ακρίβεια, περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να γίνουν γονείς για δεύτερη φορά σε σχέση με εκείνα που δίνουν μάχη με την υπογονιμότητα για την απόκτηση του πρώτου παιδιού. Στις περιπτώσεις αυτές, η δευτερογενής υπογονιμότητα παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες άνω των 40.

Τι προκαλεί την δευτερογενή υπογονιμότητα;

Κάποιες φορές η δυσκολία για μία δεύτερη εγκυμοσύνη οφείλεται σε προβλήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη εγκυμοσύνη ή τοκετό. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η δευτερογενής υπογονιμότητα οφείλεται σε προβλήματα που οδηγούν στην δυσκολία σύλληψης εξ αρχής, όπως είναι η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας, η παχυσαρκία ή τυχόν ιατρικά προβλήματα.

Δευτερογενής υπογονιμότητα – Αντιμετώπιση

Πριν επισκεφτείτε τον γιατρό σας, δοκιμάστε να ενισχύσετε την γονιμότητά σας με φυσικούς τρόπους, δοκιμάζονται κάτι από τα παρακάτω.

Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει αλλάξει ο κύκλος σας και ότι υπολογίζετε τις γόνιμες μέρες σας σωστά

Ο σωστός υπολογισμός των γόνιμων ημερών είναι το πρώτο βήμα για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης. Δείτε πώς θα υπολογίσετε σωστά τις γόνιμες μέρες σας εδώ.

Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες

Μετά τον ερχομό του πρώτου παιδιού είναι πιθανό να έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες και μάλιστα προς το χειρότερο. Για παράδειγμα, μήπως έχετε αυξήσεις τους καφέδες που πίνετε μέσα στη μέρα; Είναι απόλυτα κατανοητό, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά σας.

Κάντε ένα γενικό check up

Ελέγξτε την κατάσταση της υγείας για να αποκλείσετε τυχόν ιατρικά προβλήματα που να σχετίζονται με τη δευτερογενή υπογονιμότητα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Οι έξι με δώδεκα μήνες θεωρούνται ένα φυσιολογικό διάστημα προσπαθειών. Εάν και μετά τον έναν χρόνο και παρά τις εντατικές προσπάθειες δεν έχετε συλλάβει ακόμα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ειδικό σε θέματα υπογονιμότητας.

Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών η επίσκεψη σε έναν ειδικό προτείνεται ήδη και μετά τους τρεις μήνες προσπαθειών.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved