Γονιμότητα: Πέντε τρόποι να την ενισχύσεις φυσικά
Τι μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τη γονιμότητά του και να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης;
Η γονιμότητα του άντρα και της γυναίκας επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες όπως είναι η διατροφή, η υγεία, η ψυχολογία και η ηλικία. Πολλά ζευγάρια δίνουν μάχη με την υπογονιμότητα και εάν ανήκεις και εσύ με τον σύντροφό σου σε αυτά, μπορείς για αρχή να δοκιμάσεις τα παρακάτω.
Σωστή διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης ενώ είναι σημαντική και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υγεία της εγκύου και την ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν δεν το κάνεις ήδη, ξεκίνα να τρως σωστά από τώρα. Βάλε στη διατροφή σου πολλά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς που είναι πλούσιοι στα άκρως απαραίτητα καλά λιπαρά ωμέγα-3, τουλάχιστον μία μερίδα από κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν την ημέρα και στόχευσε στα μικρά και συχνά γεύματα. Τι να αποφύγεις; Τα κακά λιπαρά, δηλαδή junk food, πατατάκια, γαριδάκια κτλ, την υπερκατανάλωση ζάχαρης και κρέατος.
Έλεγξε το βάρος σου
Οι μεγάλες αποκλίσεις από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό βάρος μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι για τις λιποβαρείς γυναίκες που έχουν Δείκτη Μάζα Σώματος κάτω από 19 mg/m2 χρειάζεται τέσσερις φορές περισσότερος χρόνος για να συλλάβουν σε σχέση με τις γυναίκες των οποίων ο ΔΜΣ κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Από την άλλη, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες μπορεί να έχουν πρόβλημα με την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα, διαταράσσοντας την έμμηνο ρύση τους.
Πάρε συμπληρώματα εάν χρειάζεται
Συμβουλεύσου τον γιατρό σου για να πάρεις συμπληρώματα σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά στα οποία πιθανά έχεις έλλειψη. Πολλές γυναίκες παίρνουν συμπληρώματα φολικού οξέος πριν την εγκυμοσύνη, η επαρκής πρόσληψη του οποίου είναι καθοριστική και τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.
Περιόρισε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ
Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τη σχέση καφεΐνης και γονιμότητας, οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς ισχύει και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύουν η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης να μην υπερβαίνει τα 200 mg, ποσότητα που θεωρείται ότι δεν προκαλεί πρόβλημα στη γονιμότητα, αλλά ούτε και στην ανάπτυξη του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Μείνε ήρεμη
Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω. Σε μία κατάσταση άγχους αυξάνονται η παραγωγή της κορτιζόλης ή της «ορμόνης του άγχους» όπως αλλιώς λέγεται, η οποία μπορεί να διαταράξει τον κύκλο σου. Προσπάθησε να είσαι ήρεμη, απόφυγε τις στρεσογόνες καταστάσεις και γιατί όχι, δοκίμασε να κάνεις yoga, meditation ή οτιδήποτε άλλο θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το άγχος από την καθημερινότητά σου.
Με πληροφορίες από thebump.com