Γονιμότητα: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση σόδας
Πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα η κατανάλωση σόδας.
Η κατανάλωση σόδας και γενικότερα αναψυκτικών φαίνεται ότι επηρεάζει τη γονιμότητα.
Αυτό προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη με σκοπό να εξετάσουν περαιτέρω πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σόδας και της στειρότητας.
Στην έρευνα συμμετείχαν 3.828 γυναίκες - ηλικίας μεταξύ 21 και 45 ετών - και 1.045 άντρες (σύζυγοι) και η ομάδα συνέλεξε δεδομένα σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τη διατροφή των συμμετεχόντων.
Οι γυναίκες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια παρακολούθησης κάθε 2 μήνες έως ότου, είτε έμειναν έγκυες είτε μέχρι να έληγε η περίοδος παρακολούθησης των 12 μηνών.
Αναψυκτικά και γονιμότητα
Αξιολογώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σόδας συνδέθηκε με 20% μείωση της μέσης μηνιαίας πιθανότητας σύλληψης τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα εμφάνισαν 25% χαμηλότερη μηνιαία πιθανότητα σύλληψης, ενώ οι άνδρες που έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 33% μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν επιτυχώς με την σύντροφό τους.
Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών συνδέθηκε με ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στη γονιμότητα, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να οδηγεί σε γενικευμένα συμπεράσματα καθώς η συσχέτιση βασίστηκε σε αποτελέσματα από μικρό αριθμό συμμετεχόντων.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρή σχέση μεταξύ της στειρότητας και της κατανάλωσης χυμών φρούτων ή αναψυκτικών διαίτης.
Διατροφή και γονιμότητα
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα του ζευγαριού.
Επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών καταδεικνύουν τη συσχέτιση της ισορροπημένης διατροφής με τη γονιμότητα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.
Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχουν συστατικά που εμποδίζουν τη σύλληψη.
Η τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος πλούσιου σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προσφέρει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Η βελτιστοποίηση της διατροφής θα πρέπει να αρχίσει 3 μήνες έως και 1 χρόνο πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια σύλληψης.
Με πληροφορίες από το medicalnewstoday.com