Η διατροφή Αγιουρβέδα ενισχύει τη γονιμότητα;
Τι είναι η διατροφή Αγιουρβέδα και πώς μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα;
Ο όρος «Αγιούρ Βέντα» ή «Αγιουρβέδα» σημαίνει στα σανσκριτικά «η επιστήμη της ζωής» και αναφέρεται σε ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής η οποία ασκείται ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας.
Η συγκεκριμένη μέθοδος εστιάζει σε τέσσερα σημεία: την ισορροπημένη ζωή, την ορθή σκέψη, τη σωστή διατροφή και τη χρήση βοτάνων.
Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα κάθε άτομο αφήνει ένα μοναδικό αποτύπωμα στον χώρο, διαθέτει ένα μοναδικό ενεργειακό δυναμικό, αλλά και έναν, επίσης, μοναδικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται αυτή την ενέργεια.
Αγιουρβέδα και γονιμότητα
Η αγιουρβεδική θεραπεία υπογονιμότητας είναι μια εναλλακτική μέθοδος η οποία περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Τι προκαλεί τη στειρότητα σύμφωνα με την Αγιουρβέδα
Οι αιτίες μπορεί να είναι η κακή πέψη, η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής ή οι τοξίνες στο σώμα που εμποδίζουν τα αναπαραγωγικά κανάλια.
Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι επίσης οι :
- Ακατάλληλη ποιότητα ή ποσότητα του «Artava dhatu» δηλαδή των γυναικείων αναπαραγωγικών ιστών. Εάν η ποιότητα ή η ποσότητα αυτών είναι ανεπαρκής, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπογονιμότητα στις γυναίκες.
- Ψυχικές διαταραχές: Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα αν ένα άτομο που πάσχει από άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη σύλληψη.
- Διατροφή: Υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στη σύλληψη εάν το ζευγάρι καταναλώνει πικάντικο φαγητό.
Διατροφή Αγιουρβέδα
Δεδομένου ότι η θεραπεία της Αγιουρβέδα είναι ολιστική, οι τροποποιήσεις στη διατροφή είναι απαραίτητες.
Η συμπερίληψη τροφών όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, φακές, αμύγδαλα και καρύδια ενισχύουν τις πιθανότητες σύλληψης. Οι τύποι τροφίμων που έχουν συντηρητικά, υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υδατάνθρακες και καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται.
Στην αγιουρβεδινή διατροφή η αξιολόγηση των τροφών γίνεται με γνώμονα την ισορροπία των έξι γεύσεων: του γλυκού, του όξινου, του αλμυρού, του πικάντικου και του στυφού.
Γι΄αυτό και για την κατάρτιση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου δίνεται έμφαση σε τροφές που θεωρούνται πιο κατάλληλες για κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας αλλά και σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία της.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Δεδομένου ότι η Αγιουρβέδα εστιάζει στη συνολική θεραπεία, είναι σημαντικό τα ζευγάρια που θέλουν να συλλάβουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Η διακοπή κακών συνηθειών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές τους για σύλληψη είναι οι θετικές σκέψεις και η καλή ψυχολογία είναι απαραίτητα όταν υποβάλλεται στο ζευγάρι σε θεραπεία υπογονιμότητας.
Με πληροφορίες από το parenting.firstcry.com