Μπορεί η γυναίκα με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια να μείνει έγκυος;

Bigstock

Πως επηρεάζει η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια τη γυναικεία γονιμότητα; 

Όταν μια γυναίκα κάτω των 40 ετών αντιμετωπίζει διαταραχή στη λειτουργία των ωοθηκών της με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκνοποιήσει, η αιτία συνήθως είναι η πρόωρη ή πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια.

Οι περισσότερες γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια έχουν ακανόνιστες περιόδους και αδυναμία παραγωγής φυσιολογικής ποσότητας οιστρογόνων.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ακόμα και χρόνια πριν οι ωοθήκες σταματήσουν να απελευθερώνουν ωάρια εντελώς.

Ο κίνδυνος για την συγκεκριμένη πάθηση αυξάνεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα μπορεί να επηρεάσει:

  • 1 στις 10.000 γυναίκες μέχρι την ηλικία των 20 ετών
  • 1 στις 1.000 γυναίκες μέχρι την ηλικία των 30 ετών
  • 1 στις 250 γυναίκες μέχρι την ηλικία των 35 ετών
  • 1 στις 100 γυναίκες μέχρι την ηλικία των 40 ετών

Τι προκαλεί την πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια;

Η αιτία είναι άγνωστη στο 90% περίπου των περιπτώσεων. Γνωστές, πιθανές, αιτίες περιλαμβάνουν την χημειοθεραπεία, την ακτινοβολία, γενετικές διαταραχές (όπως το σύνδρομο Turner) και ορισμένες αυτοάνοσες διαταραχές.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ακανόνιστη περίοδος. Εάν δεν είχατε περίοδο για τρεις συνεχόμενους μήνες, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να έχετε εξάψεις, κολπική ξηρότητα, μειωμένη σεξουαλική ορμή, ευερεθιστότητα, διαταραχές της διάθεσης, νυχτερινές εφιδρώσεις και προβλήματα στον ύπνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης και τυχόν γενετικές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών – όπως η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) και τα οιστρογόνα – θα ελεγχθούν επίσης.

Μπορώ να μείνω έγκυος με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια;

Ναι, είναι δυνατόν. Περίπου το 5% έως 10% των γυναικών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μπορούν να μείνουν έγκυες χωρίς θεραπεία γονιμότητας.

Εάν δεν σας συμβεί φυσικά, μπορείτε να εξετάσετε ως λύση την εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με ωάρια δότη . Μια μελέτη έδειξε ποσοστό επιτυχίας 90% σε γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια μετά από τρεις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εάν η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας, μπορεί να επιλέξετε ως θεραπεία την λεγόμενη "αυθόρμητη ύφεση". Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες σας θ΄αρχίζουν να λειτουργούν ξανά χωρίς παρέμβαση ( σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία που νοσήσατε).

Άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA) μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, οι μελέτες είναι περιορισμένες, επομένως η DHEA θεωρείται πειραματική θεραπεία μέχρι να γίνουν έρευνες μεγάλης κλίμακας.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved