Μπορώ να μείνω έγκυος με μια ωοθήκη;
Οι γυναίκες με μια ωοθήκη έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες;
Αρκετές γυναίκες αναγκάζονται να αφαιρέσουν την μία ωοθήκη τους ή έχουν εκ γενετής μόνο μία.
Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία της ωοθυλακιορρηξίας γίνεται από την υπάρχουσα ωοθήκη η οποία απελευθερώνει κατά μέσο όρο, ένα ωάριο το μήνα.
Η επίτευξη εγκυμοσύνης με μια ωοθήκη είναι δυνατή και εύκολη εφόσον η σάλπιγγα είναι άθικτη.
Πώς να μείνετε έγκυος με μία ωοθήκη
Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα κανονικά στις περισσότερες γυναίκες με μία μόνο ωοθήκη αν και μπορεί να παρατηρήσουν κάποια προβλήματα γονιμότητας επειδή έχουν ωορρηξία λιγότερο συχνά.
Προκειμένου να επιτευχθεί μια εγκυμοσύνη ακολουθείστε τα ακόλουθα βήματα:
Βήμα 1ο
Η επίσκεψη στο γιατρό σας είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Θα κάνετε υπερηχογράφημα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η ωοθήκη λειτουργεί σωστά. Επίσης μέσω υπερήχου, ο γιατρός θα επιβεβαιώσει εάν η ωοθήκη απελευθερώνει ωάρια τη σωστή στιγμή ή όχι. Θα γίνουν επίσης κι άλλες εξετάσεις ώστε να εξακριβωθούν τυχόν άλλες επιπλοκές που μπορεί να βλάψουν τη γονιμότητα.
Βήμα 2ο
Κρατήστε ένα ημερολόγιο ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Σημειώστε τις ημέρες της ωορρηξίας σας . Οι περισσότερες γυναίκες έχουν συνήθως ωορρηξία μεταξύ 11ης και 21ης ημέρας του του εμμηνορροϊκού τους κύκλου ( μετρώντας από την πρώτη ημέρα του τελευταίου εμμηνορροϊκού κύκλου).
Βήμα 3ο
Αναζητήστε σημάδια ωορρηξίας. Θα υπάρξει μια αλλαγή στην τραχηλική βλέννα ενώ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η βασική θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να αυξηθεί.
Βήμα 4ο
Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα μιας γυναίκας για αρκετές ημέρες, ενώ τα ωάρια λιγότερο από 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Έτσι, πρέπει να κάνετε σεξ όταν έχετε ωορρηξία ή ακόμα και πριν από αυτό, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.
Βήμα 5ο
Κάντε τεστ εγκυμοσύνης δύο εβδομάδες μετά την ωορρηξία. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, επαναλάβετε τη διαδικασία στον επόμενο έμμηνο κύκλο. Μπορεί να σας πάρει αρκετούς μήνες για να συλλάβετε, αλλά μην απογοητεύεστε, συνεχίστε να προσπαθείτε. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος μέσα σε 6 έως 12 μήνες, επισκεφθείτε ξανά τον γιατρό σας.
Γίνεται να συλλάβω με εξωσωματική γονιμοποίηση;
Η «μονολεκτική» απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «ναι», σύμφωνα με τον γυναικολόγο Μενέλαο Λυγνό. Όμως, στην επιστημονική κοινότητα έχει τεθεί συζήτηση σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, όσον αφορά γυναίκες με μία μόνον ωοθήκη.
Καταρχάς, είναι διαισθητικά κατανοητό, ότι με την αφαίρεση της μίας ωοθήκης χάνεται μεμιάς, αν όχι η μισή, αλλά εν πάσει περιπτώσει ένα σημαντικό ποσοστό της ωοθηκικής εφεδρείας της γυναίκας. Επομένως, οι αριθμός των ανωρίμων ωαρίων, από τα οποία αναμένουμε να προκύψουν ώριμα έτοιμα προς γονιμοποίηση ωάρια μετά από την ορμονική διέγερση των ωοθηκών, είναι σαφώς μειωμένος. Συνεπώς, μειωμένος θα είναι εν τοις πράγμασι και ο τελικός αριθμός των προς εμβρυομεταφορά εμβρύων, που θα προκύψουν τελικά.
Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com