Έντονος πόνος στην περίοδο: Είναι σύμπτωμα υπογονιμότητας;

Bigstock

Πότε ο έντονος πόνος περιόδου είναι σύμπτωμα υπογονιμότητας;

Πολλές γυναίκες έχουν πόνους κατά την έμμηνο ρύση. Ο βαθμός της έντασης διαφέρει ανά περίπτωση και κάποιες φορές ίσως να σχετίζεται με συγκεκριμένες παθήσεις και προβλήματα υπογονιμότητας.

Τι προκαλεί τους πόνους περιόδου;

Η προσταγλανδίνη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει σε διάφορα μέρη του σώματός, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, η οποία και είναι υπεύθυνη για τις κράμπες περιόδου. Οι βασικές λειτουργίες της προσταγλανδίνης είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, να αντιεμτωπίζει φλεγμονή, και να βοηθά την ανάπτυξη των κυττάρων και τη μυϊκή διαστολή.

Κατά την περίοδο, αυτή η χημική ουσία προκαλεί συσπάσεις στους μύες της μήτρας και επίσης βοηθά στην αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Ωστόσο, όταν τα επίπεδα της προσταγλανδίνης είναι πιο υψηλά, τότε είναι πιο δυνατές και οι συσπάσεις, άρα και πιο έντονος ο πόνος (δυσμηνόρροια).

Η δυσμηνόρροια κατηγοριοποιείται περαιτέρω σε δύο τύπους - η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια προκαλεί ήπιο έως μέτριο πόνο και συνήθως σχετίζεται μόνο με την αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας. Η δευτερογενής δυσμηνόρροια, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να προκαλέσει έντονο πόνο και θα μπορούσε να είναι ενδεικτική μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Πόνοι περιόδου και γονιμότητα

Ο έντονος πόνος κατά την περίοδο σχετίζεται με τις παρακάτω παθήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου προκαλείται συνήθως από λοίμωξη, κατά την οποία παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται από τον κόλπο και τον τράχηλο προς τα άνω τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Επίσης, μπορεί να προκληθεί και από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη πάθηση είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να διαγνωστεί δεδομένου ότι τα βασικά συμπτώματα όπως οι ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις και ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής περνάνε απαρατήρητα.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες υπογονιμότητας. Πρόκειται για μία διαταραχή, συχνά συνοδευόμενη από πόνο, στην οποία ο ιστός που κανονικά βρίσκεται και επενδύει το εσωτερικό της μήτρας -το ενδομήτριο- αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.

Αδενομύωση

Πρόκειται για μία αρκετά συνήθη πάθηση της μήτρας. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

  • παρατεταμένη εμμηνορρυσία ή εμμηνορρυσία χαρακτηριζόμενη από σημαντική απώλεια αίματος
  • δυσμηνόρροια (πόνο στην περίοδο)
  • χρόνιο άλγος στην περιοχή της πυέλου (λεκάνης)
  • δυσπαρευνία (πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή)

Πολυκυστικές ωοθήκες

Περίπου το 30% των εγκύων ηλικίας 30 με 45 ετών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) έχουν αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων και η ορμονική αυτή ανισορροπία παρεμποδίζει την τακτική ωορρηξία και έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολλαπλών ωοθυλακίων, που δεν ωριμάζουν.

Πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι σε θέση να συλλάβουν μόνες τους και όσες δεν μπορούν, συνήθως ανταποκρίνονται αρκετά καλά σε θεραπείες γονιμότητας όπως η πρόκληση ωορρηξίας και η ενδομήτρια σπερματέγχυση. Υπάρχει ωστόσο και η εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία έχει αρκετά υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες.

Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved