Γονιμότητα: Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν προσπαθείς να συλλάβεις

Για τη γονιμότητα σίγουρα έχεις ακούσεις πολλά. Πόσα όμως από αυτά είναι αλήθεια;

Γονιμότητα: Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις αν προσπαθείς να συλλάβεις
Bigstock

Για τη γονιμότητα σίγουρα έχεις ακούσεις πολλά. Πόσα όμως από αυτά είναι αλήθεια;

Η γονιμότητα είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Κάποια είναι αλήθεια και άλλα μύθοι οι οποίοι καταρρίπτονται από νεότερα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν. Εάν έχεις ξεκινήσει τις προσπάθειες σύλληψης με τον σύντροφό σου, η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Ιδού, λοιπόν, τι πρέπει να γνωρίζεις.

#1 Μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να μείνεις έγκυος

Η αλήθεια είναι ότι λίγες είναι οι περιπτώσεις ζευγαριών που καταφέρουν να συλλάβουν ήδη από τον πρώτο μήνα προσπαθειών. Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητα υποστηρίζουν ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να περάσουν έξι μήνες ή ακόμα και ένας χρόνος.

Ποιες είναι οι ακριβείς πιθανότητες; Έρευνα έδειξε ότι στο 68% των περιπτώσεων υπήρχε σύλληψη μετά από τρεις μήνες προσπαθειών και στο 92% μετά από δώδεκα μήνες. Σε αυτό βέβαια παίζει ρόλο και η ηλικία. Εάν είσαι πάνω από 35 ετών και προσπαθείτε με τον σύντροφό σου χωρίς αποτέλεσμα για περισσότερο από έξι μήνες, καλό είναι συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να απορρίψετε τυχόν παράγοντες υπογονιμότητας.

#2 Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την 14η μέρα του κύκλου

Μπορεί να έχεις ωορρηξία την 14η μέρα του κύκλου σου, μπορεί και όχι. Η μέρα της ωορρηξίας εξαρτάται από τον κύκλο της κάθε γυναίκας, έτσι, εάν ο κύκλος σου είναι σταθερός και έχει διάρκεια κάθε 28 ημέρες τότε ναι, η μέρα ωορρηξίας θα είναι η 14η. Εάν, όμως, ο κύκλος σου είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος, η μέρα ωορρηξίας διαφοροποιείται. μικρότερος ή μεγαλύτερος, η μέρα ωορρηξίας διαφοροποιείται.

#3 Ο ωορρηξία δεν γίνεται απαραίτητα εναλλάξ από την κάθε ωοθήκη

Κάποιες γυναίκες έχουν ωορρηξία πιο συχνά από τη μία ωοθήκη σε σχέση με την άλλη. To ποια ωοθήκη απελευθερώνει το ωάριο έχει να κάνει με το ποια περιέχει ένα ωοθυλάκιο που φτάνει στο τελικό στάδιο ωρίμανσης. Στην αρχή του κύκλου, αναπτύσσονται αρκετά ωοθυλάκια στην κάθε ωοθήκη και μόνο ένα ή δύο θα φτάσουν στο στάδιο της ωορρηξίας.

#4 Εάν η ερωτική πράξη γίνει πριν την περίοδο, αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης

Εάν η ερωτική επαφή γίνει για παράδειγμα δύο μέρες πριν την ωορρηξία, οι πιθανότητες σύλληψης είναι αυξημένες. Κατ’ αρχάς, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στη γυναικεία αναπαραγωγική οδό έως και έξι ημέρες. Το σπέρμα θα πεθάνει καθώς περνούν οι μέρες, οπότε όσο πιο κοντά στην ωορρηξία γίνει η ερωτική πράξη, τόσο το καλύτερο.

Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, το ωάριο γίνεται μη βιώσιμο πολύ γρήγορα. Εάν ένα σπερματοζωάριο δεν γονιμοποιήσει το ωάριο εντός 12 έως 24 ωρών από την απελευθέρωση από την ωοθήκη, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύλληψη.

#5 Τα συμπτώματα της ωορρηξίας δεν είναι πάντα εμφανή

Υπάρχουν συμπτώματα ωορρηξίας, ωστόσο δεν είναι πάντα εμφανή ή τουλάχιστον όχι όλα. Σε κάποιες γυναίκες, για παράδειγμα, παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος τις μέρες τις ωορρηξίας, σε άλλες όχι. Κάποιες μπορούν να καταλάβουν διαφορά στα κολπικά υγρά τις μέρες αυτές, ενώ άλλες όχι. Ακόμα και τεστ ωορρηξίας δεν βολεύουν όλες τις γυναίκες.

#6 Οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται μετά τα 35

Ανεξάρτητα από το πόσο υγιής είσαι ή το πόσο χρονών μοιάζεις, οι πιθανότητες σύλληψης μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, οι πιθανότητες σύλληψης στα 40 είναι λιγότερες από ότι στα 30.

#7 Μπορείς να μείνεις έγκυος στα 40

Το παραπάνω, βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος στα 38, στα 39, στα 40. Πολλές γυναίκες σε αυτήν την ηλικία ή ακόμα και μεγαλύτερες μένουν έγκυες με φυσικό τρόπο και έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη.

#8 Η στάση κατά την ερωτική επαφή δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης

Υπάρχει η πεποίθηση ότι συγκεκριμένες στάσεις του σεξ, όπως η ιεραποστολική, αυξάνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved